Banengroei zit komende jaren vooral in uitzendbranche

2013-11-14 15:25:28 UTRECHT - Vacatures in de etalage van een uitzendbureau. Nederland is officieel uit de recessie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, voor het eerst in 2 jaar zijn er meer vacatures. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

De banengroei in Nederland blijft de komende jaren zeer beperkt en zit vooral bij flexibele krachten en zzp’ers. Tot 2019 neemt het aantal banen toe met twee procent, oftewel 165.000. Het aantal banen bij uitzendbureaus en intermediairs stijgt in diezelfde periode met 17 procent.

Dat staat in het rapport ‘Sectoren in beeld’ dat uitkeringsinstantie UWV vandaag publiceert. Het UWV heeft geanalyseerd hoe verschillende arbeidsmarktsectoren de economische crisis zijn doorgekomen en hoe ze zich de komende jaren naar verwachting zullen ontwikkelen.

‘Flexibele schil’ groeit verder

De uitzendbranche is gevoelig voor de conjunctuur. Het aantal banen in de sector daalde tijdens de crisis daarom met circa 15 procent. Maar in de komende jaren stijgt het aantal uitzendbanen weer fors, vooral in sectoren die aantrekken zoals de IT-sector, industrie en specialistische zakelijke dienstverlening.

Zo blijft de zogenoemde flexibele schil op de arbeidsmarkt verder groeien. In de afgelopen vijftien jaar waren uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp) verantwoordelijk voor eenderde van de banengroei. In de komende vijf jaar stijgt hun aandeel in deze groei naar meer dan de helft (56 procent).

    • Eppo König