Amerika kijkt uit naar nieuwe roman Toni Morrison

Toni Morrison (Foto ANP)

In de VS weet men het nu al: nog even en de nieuwe roman van Toni Morrison “will begin nestling its way into bookshelves”. Naar God Help the Child wordt ongeduldig uitgekeken.

De roman verschijnt over ongeveer zes maanden en zal volgens haar uitgever gaan over een prachtige vrouw genaamd Bride en wier

“stunning blue-black skin is only one element of her beauty, her boldness and confidence, her success in life; but which caused her light-skinned mother to deny her even the simplest forms of love until she told a lie that ruined the life of an innocent woman, a lie whose reverberations refuse to diminish.”

God Help the Child wordt Morrisons elfde roman. Haar tiende, Home, verscheen in 2012. Elsbeth Etty verwonderde zich er destijds in haar bespreking over dat Morrison, die in 1993 de eerste zwarte vrouw was die de Nobelprijs voor literatuur ontving, in haar thuisland “boven alle kritiek is verheven”.

Home wordt unaniem bejubeld, terwijl er heus wel het één en ander op aan te merken valt. Hoofdpersoon Frank Money bijvoorbeeld, een zwarte 24-jarige Korea-veteraan, is opgetrokken uit larmoyante clichés, terwijl ook de andere personages voornamelijk fungeren als boodschappers van het slechte nieuws over ernstige misstanden in Amerika.”

Verder noemde Etty Home “nogal moralistisch, zwaar moralistisch” en las ze er “een pleidooi voor family values en voor het opgaan in religieuze en andere traditionele verbanden, waarin individualisme geldt als egoïsme” in.