Absurdistische animatie

De pinguïns Skipper, Kowalksi, Rico en Junior binden in Penguins of Madagascar de strijd aan met de schurkerige octopus Octavius. Octavius zit vol haatgevoelens over de populariteit van het viertal in de dierentuin waar ze tijdelijk gehuisvest zijn. Aandacht die eerst naar hem ging, viel weg toen de vier inventief klungelende helden in beeld kwamen. Dus zweert hij alle pinguïns uit te roeien. Wat volgt, combineert James Bond-actie met de vrolijke anarchie van oude cartoons uit de stal van Warner Bros.

Met veel plezier thematiseert de proloog de schattigheid die aan pinguïns kleeft. Zo volgt een documentaireteam het reilen en zeilen van de helden, die hun opwachting maakten als geheime pinguïnagenten in Madagascar (2005) en nu dus een eigen film hebben. Hierbij schuwen de makers het absurdisme niet. Zo duwt één van de documentairemakers een pinguïn over een steile klif, want dat is nu eenmaal spectaculairder voor zijn documentaire. Een sprinkhaan die met veel geluid in beeld komt, mompelt zijn excuus en verdwijnt weer uit beeld. Wat flauwer zijn de terugkerende woordgrapjes: „Nicolas, Cage them!” Maar verder is het een zeer amusante animatiefilm voor jong en oud, misschien wel de hit waar DreamWorks zo naar verlangt. Deze keer verdienen ze het.