Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zweeds kabinet valt - vervroegde verkiezingen in maart

Enkele maanden na het aantreden van een nieuwe centrum-linkse minderheidsregering, zit Zweden in een politieke crisis. Het parlement heeft het begrotingsvoorstel van de coalitie afgekeurd. Premier Stefan Löfven heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

Premier Löfven tijdens een persconferentie in Stockholm, gisteren.
Premier Löfven tijdens een persconferentie in Stockholm, gisteren. Foto Reuters/Pontus Lundahl/TT News Agency

Enkele maanden na het aantreden van een nieuwe centrum-linkse minderheidsregering, is Zweden beland in een politieke crisis. Het parlement heeft het begrotingsvoorstel van de coalitie afgekeurd. Premier Stefan Löfven heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven, meldt persbureau Reuters.

De verkiezingen worden op 22 maart gehouden. “Zo kunnen stemmers een keuze maken in dit nieuwe politieke landschap”, zei Löfven. Een belangrijke speler in de huidige crisis is de groeiende anti-immigratiepartij van de Zweden-Democraten. Die zwoer elk begrotingsvoorstel tegen te houden totdat het Zweedse immigratiebeleid onder handen wordt genomen.

De rechtse partij voerde tijdens de verkiezingen in september onder meer campagne met de belofte de immigratie met 90 procent terug te dringen. Komend jaar zal Zweden 80.000 migranten toelaten, tegen 30.000 dit jaar.

Volgens de Zweedse oud-minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt kan de huidige crisis grote gevolgen hebben.

Twitter avatar carlbildt Carl Bildt Sweden hasn’t had an extraordinary election since 1958. Unique crisis. Very little will be the same after this.
Twitter avatar carlbildt Carl Bildt Critical mistake of PM Löfven was to abandon previous agreements with Alliance parties and let the Left Party dictate. Burned bridges.

Hoewel het in de lijn der verwachting lag dat het voorstel niet door het parlement zou komen, had Löfven van tevoren niet laten weten wat hij zou doen als hij de stemming zou verliezen. Löfven had twee opties. Hij zou voor begin volgend jaar nieuwe verkiezingen kunnen organiseren of kunnen terugtreden. In dat laatste geval had de voorzitter van het parlement hem kunnen vragen een nieuwe regering te vormen die wel genoeg steun had om de begroting erdoor te krijgen.

Moeizame overwinning

De sociaal-democraten van de politiek onervaren voormalige lasser en vakbondsleider Löfven wonnen in september de verkiezingen met 31,2 procent van de stemmen. Als geheel kreeg het linkse blok 43,7 procent van de stemmen, tegen 39,3 procent voor de Alliantie van vier centrum-rechtse partijen die het land toen regeerde. Het was echter gelijk duidelijk dat de linkse overwinning onvoldoende zou zijn om een meerderheidsregering te vormen.

De extreemrechtse Zweden-Democraten kregen 13 procent van de stemmen, meer dan verwacht. Geen enkele politieke partij wilde tot nu toe met de partij samenwerken.