Abonnees Nature mogen artikelen gratis delen

Abonnees van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature mogen artikelen doorsturen naar mensen zonder abonnement. Dat mogen ze ook met artikelen van 48 zustertijdschriften van de Nature Publishing Group waaronder Nature Medicine, Nature Geoscience en Nature Genetics. Dat heeft de uitgever gisteren aangekondigd.

Daarnaast heeft de uitgever honderd populair wetenschappelijke internetmedia en blogs geselecteerd die hun lezers naar deelbare artikelen van de Nature Publishing Group kunnen leiden. Een Nederlands medium zit daar niet bij, laat een woordvoerder weten.

Sinds gisteren vinden abonnees bovenaan een internetartikel van deze 49 tijdschriften een link die ze via e-mail of sociale media naar een collega kunnen sturen. Normaal was zo’n link niet toegankelijk voor niet-abonnees, maar nu is dat wel mogelijk. De website biedt in pdf-vorm een leesversie van een artikel. Downloaden of printen is niet mogelijk.

Het initiatief, dat vooralsnog een jaar duurt, is bedoeld om wetenschappers beter te laten samenwerken, laat een woordvoerder van de uitgever weten. Tegelijk is het een manier om zicht te krijgen op de mate waarin wetenschappers nu al, illegaal, wetenschappelijke artikelen delen. „Artikelen worden als pdf gedownload en doorgestuurd, of in dropbox gezet”, zegt de woordvoerder. Hoe vaak dat gebeurt, weet ze niet. „Maar we weten wel dat meer dan 50 procent van de wetenschappers artikelen deelt.”

Een persoonlijk abonnement op Nature kost 209 euro per jaar. Instituten met minder dan 3.000 voltijds werknemers betalen 6.670 euro per jaar. Het is de duurste titel van alle Nature-tijdschriften.

    • NRC