Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Weer wordt een Amerikaanse agent niet vervolgd na de dood van een arrestant

Eric Garner, rechts, met zijn kinderen tijdens een familie-uitje.
Eric Garner, rechts, met zijn kinderen tijdens een familie-uitje. Familiefoto via National Action Network/AP

Een blanke politieagent uit New York die een ongewapende afro-Amerikaanse man in een fatale wurghouding nam, wordt niet vervolgd. Dat heeft de onderzoeksjury in die zaak bepaald, meldt persbureau AP op gezag van de advocaat van de nabestaanden.

Van de wurggreep bij het slachtoffer Eric Garner werden beelden gemaakt. Een familielid zegt verbijsterd te zijn dat ondanks dat beeldmateriaal niet tot vervolging wordt overgegaan. Burgemeester Bill de Blasio spreekt in een verklaring van een “zeer emotionele dag” voor inwoners van New York.

“De uitkomst van vandaag is er een die velen in de stad niet wilden. Maar de stad New York heeft een trotse en krachtige traditie van meningsuiting middels geweldloos protest. We vertrouwen erop dat degenen die ontevreden zijn met het besluit van de onderzoeksjury van vandaag hun mening op dezelfde vredige, constructieve manier zullen uiten.”

zwarte sigaretten

De 43-jarige zwarte sigarettenverkoper Garner werd op 17 juli door zeker vier agenten tegen de grond gewerkt. Hij werd verdacht van het per stuk op straat verkopen van sigaretten, hetgeen illegaal is. Vervolgens werd hij door agent Daniel Pantaleo gewurgd. Garner, die een lang strafblad had, riep voordat hij het bewustzijn verloor nog dat hij geen adem kon halen. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Het in een wurggreep nemen van een verdachte is volgens de regels van de politie in New York verboden. Pantaleo werd na de dood van Garner op non-actief gezet, maar werkt officieel nog steeds bij de politie. Hij kan nog gestraft worden voor het overtreden van de politieregels.

Vergelijking met Ferguson

Een medisch onderzoeker in het onderzoek noemde de dood van Garner een moord. De spanning in New York liep op. In de stad worden vanavond weer felle demonstraties verwacht.

Twitter avatar MedinaMora Nicolás Medina Mora Protesters begin to assemble around courthouse after jury votes against indictment for killer of #ericgarner https://t.co/85tIHuKmvM

Het besluit over de zaak-Garner volgt op de vrijspraak, vorige maand, van de blanke agent Darren Wilson die in augustus de ongewapende tiener Michael Brown doodschoot in Ferguson, Missouri. Demonstraties daar liepen uit op rellen, met meer dan 100 arrestaties tot gevolg.

President Obama maakte na de rellen bekend 210 miljoen dollar vrij te maken om het functioneren van de veiligheidsdiensten te verbeteren. Onderdeel van dat proces wordt de uitrusting van agenten. 50.000 agenten krijgen een bodycam omgehangen om incidenten als die in Ferguson op te nemen en onduidelijkheid te voorkomen.

De vraag na het besluit van vandaag, is of het opnemen van beelden zin heeft, schrijft ook onze correspondent in de VS Guus Valk.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De zaak-Eric Garner nuanceert meteen het effect van Obama’s plan voor 50.000 body camera’s. Zijn dood is volledig op video vastgelegd.