‘Weer groot olielek Shell in Nigerdelta’

Minister Lilianne Ploumen kijkt vanuit een heikopter uit over de door olielekken vervuilde kreken in de Nigerdelta. De minister ging in juni op handelsmissie naar Nigeria en Ghana.
Minister Lilianne Ploumen kijkt vanuit een heikopter uit over de door olielekken vervuilde kreken in de Nigerdelta. De minister ging in juni op handelsmissie naar Nigeria en Ghana. Foto ANP/Maarten van Dijl

Olieconcern Shell is in de Nigeriaanse Nigerdelta weer betrokken bij een grote olielekkage. De afgelopen tijd is door de lekkage het equivalent van 3800 vaten olie weggestroomd, schrijft persbureau Reuters. De schade wordt volgens Shell veroorzaakt door een mislukte poging olie te tappen.

Een plaatselijke visser spreekt van de grootste lekkage die hij de afgelopen vijf jaar heeft gezien. Shell probeert de schade aan natuur en pijpleidingen te herstellen. Er zou inmiddels voor zo’n 1200 vaten aan olie zijn opgeruimd.

olie lekt weg

De activiteiten van Shell in Nigeria liggen al jaren onder vuur vanwege de grote milieuschade door weglekkende olie. Critici wijten de olievervuiling in het gebied aan verouderde pijpleidingen en nalatigheid. Volgens het concern worden de pijpleidingen op het vasteland vaak illegaal afgetapt en is dat de oorzaak van verontreiniging.

Het Nigeriaanse parlement bepaalde onlangs dat Shell bijna 4 miljard dollar (omgerekend 3,2 miljard euro) moet betalen voor de schade die eind 2011 werd aangericht bij een olielekkage bij het offshore-olieveld Bonga. Het niet-bindende besluit volgde op een rapport van het Nigeriaanse onderzoeksagentschap Nosdra. Bij Bonga zouden ongeveer 40.000 vaten olie de zee zijn ingestroomd.

Nigeria is de grootste olie-exporteur van Afrika.