VN vraagt om dollar donatie wegens tekort voedselprogramma Syrië

Een Syrische familie in een vluchtelingenkamp in Libanon. Het Wereldvoedselprogramma vraagt om donaties van 1 dollar om het voedselbonnenprogramma aan Syrische vluchtelingen weer op gang te krijgen.
Een Syrische familie in een vluchtelingenkamp in Libanon. Het Wereldvoedselprogramma vraagt om donaties van 1 dollar om het voedselbonnenprogramma aan Syrische vluchtelingen weer op gang te krijgen. Foto AP / Bilal Hussein

Het Wereldvoedselprogramma roept mensen wereldwijd op om 1 dollar over te maken aan de VN-organisatie. De bedoeling is dat met de opbrengst van de publieksactie het voedselbonnenprogramma voor Syrische vluchtelingen weer kan worden hervat. Dat hulpprogramma voor 1,7 miljoen mensen werd maandag stilgelegd wegens geldgebrek.

De publiekscampagne van het Wereldvoedselprogramma duurt drie dagen. Om de voedselhulp weer te kunnen hervatten, moeten wel tientallen miljoenen mensen gehoor geven aan de oproep om een dollar te doneren. Het tekort is volgens het Wereldvoedselprogramma namelijk alleen al voor de maand december 64 miljoen dollar. Ter vergelijking: tot nu toe dit jaar is voor alle voedselprogramma’s van de VN-organisatie 78 miljoen dollar gestort door private donoren, waaronder ook bedrijven.

Het Wereldvoedselprogramma heeft goede hoop dat de actie lukt:

“We weten dat mensen zich betrokken voelen, en wij vragen hen nu om dit te laten zien door een klein bedrag te doneren aan de Syriërs. Zelfs één dollar kan het verschil maken.”

Het grootste deel van het budget van de Wereldvoedselprogramma wordt normaal opgebracht door landen en andere VN-organisaties . Zo komt van de 4,6 miljard dollar die dit jaar in totaal is gedoneerd, bijna 2 miljard van de VS. Nederland heeft bijna 72 miljoen bijgedragen. Veel landen hebben ook wel geld toegezegd voor Syrië, maar dat nog niet overgemaakt klaagde de organisatie maandag.

Door het tekort aan geld krijgen Syrische vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte geen voedselbonnen meer. De gevolgen hiervan zijn volgens de VN-organisatie “desastreus”.