Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Vervroegde verkiezingen in Israël 17 maart

Israël gaat 17 maart naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft het parlement vandaag besloten, meldt Israël Radio. Premier Benjamin Netanyahu kondigde gisteravond op televisie al aan dat hij vervroegd verkiezingen wilde uitschrijven. Zijn kabinet, dat eigenlijk pas over twee jaar naar de stembus had gemoeten, viel eerder op de dag uiteen.

Benjamin Netanyahu kondigde gisteren tijdens een televisiespeech aan dat er vervroegde verkiezingen komen.
Benjamin Netanyahu kondigde gisteren tijdens een televisiespeech aan dat er vervroegde verkiezingen komen. Foto Reuters / Gali Tibbon

Israël gaat dinsdag 17 maart naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft het parlement vandaag besloten, meldt Israël Radio. Premier Benjamin Netanyahu kondigde gisteravond op televisie al aan dat hij vervroegd verkiezingen wilde uitschrijven. Zijn kabinet, dat eigenlijk pas over twee jaar naar de stembus had gemoeten, viel eerder op de dag uiteen.

De premier bevestigde in zijn televisiespeech dat hij zijn ministers van financiën en justitie, respectievelijk Yair Lapid en Tzipi Livni, eerder op de dag aan de dijk had gezet. Netanyahu beschuldigde de twee van het plegen van een “putsch”. Met het vertrek van het tweetal, de leiders van twee coalitiepartijen, verloor het kabinet haar meerderheid in de Knesset.

De aankondiging van Netanyahu kwam niet als een verrassing. De coalitie was het de laatste maanden over weinig eens. Vooral Lapid en Livni trokken de laatste tijd fel van leer tegen Netanyahu’s beleid. Gisteren legde onze correspondent Derk Walters al uit waar de kritiek van de Lapid en Livni voornamelijk op gericht is:

“Het meest recente voorbeeld was de wet die Israël moet definiëren als natiestaat (€) van het Joodse volk. De rechtse partijen in het kabinet wilden een wet indienen waarin Israël wordt gedefinieerd als de natiestaat van het Joodse volk, waarin alleen Joden het recht hebben op zelfbeschikking. Volgens de critici, onder wie Lapid en Livni, discrimineert deze wet tegen de niet-Joodse bevolking van Israël, die iets meer dan eenvijfde van de acht miljoen inwoners uitmaakt. Ze konden niet leven met de formulering van de conceptwet, waarin het woord ‘gelijkheid’ niet voorkwam. Met Lapid had Netanyahu ook allerlei onenigheid over de begroting voor 2015.”

Netanyahu heeft er vertrouwen in dat zijn centrum-rechtse Likud-partij bij vervroegde verkiezingen opnieuw de grootste zal zijn, zodat hij verder kan als premier. Het Israëlische electoraat zal bij de verkiezingen volgens Walters nog verder naar rechts opschuiven.