Totaal beroepsverbod voor arts die over de schreef gaat

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Artsen en verpleegkundigen die ernstig in de fout zijn gegaan, mogen straks niet meer met patiënten werken. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat de tuchtrechter een totaal beroepsverbod kan opleggen aan zorgpersoneel dat een zeden-of geweldsmisdrijf heeft begaan.

Op dit moment wordt een arts of verpleegkundige na veroordeling door de tuchtrechter uit het BIG-register geschrapt. Daardoor mogen zij geen eigen praktijk meer hebben en is het verboden om bepaalde medische handelingen uit te voeren. Maar aan de slag gaan voor een instelling is nog wel mogelijk, net als werken in opdracht van een collega. Veroordeelden kunnen in dat geval alsnog met patiënten gaan werken.

Die mogelijkheid moet door het voorgestelde verbod van Schippers aan banden worden gelegd. Het kan dan gaan om een totaal beroepsverbod, of om een verbod op het werken met bepaalde categorieën patiënten, zoals kinderen.

Met het ministerie van Veiligheid en Justitie zal worden gekeken hoe een dergelijk verbod binnen het bestaande tuchtrecht past.