Statenlid PvdA De Vries weg om ‘invloed moskee’ op partij

Logo van de Partij van de Arbeid op het partijkantoor in Amsterdam.
Logo van de Partij van de Arbeid op het partijkantoor in Amsterdam. ANP / Evert Elzinga

Het Utrechts Statenlid Bert de Vries is uit de fractie van de PvdA gestapt, omdat de partij niet activistisch genoeg zou zijn en er “te veel invloed” van de moskee is.

Twitter avatar bertdevriespvda Bert de Vries Na 17 jaar lidmaatschap PvdA opgezegd. Partij niet meer activistisch genoeg, teveel invloed moskee en omgang in fractie beschamend #triest

De Vries gaat verder als eenmansfractie. Hij heeft zijn lidmaatschap na zeventien jaar opgezegd. Tegen RTV Utrecht zegt hij dat hij is tegengewerkt door partijgenoten en dat de omgangsvormen binnen de partij “beschamend” zijn.

“Ik heb geprobeerd het debat aan te gaan, maar ik werd teruggefloten en gekortwiekt door de muurbloempjes van de PvdA die door een voorzichtige tactiek weer in het college hopen te komen. Maar goed, zij hebben gewonnen. Dit kan ik niet meer verantwoorden naar de kiezer en mezelf.”

De Vries twitterde twee weken geleden al over de relatie van zijn partij tot moslims:

Twitter avatar bertdevriespvda Bert de Vries PvdA seculier; maar rent wel elke verkiezing naar moskee voor stemmen en zet moskee-gangers op kandidatenlijst. Wie wind zaait zal storm…

‘PvdA-ers herkennen zich niet in beeld’

Fractievoorzitter Kees de Kruijf zegt tegen persbureau ANP dat PvdA’ers zich “volstrekt niet” herkennen in het beeld dat De Vries schetst.

“We hebben de laatste maanden een stevige sociale boodschap verkondigd.”

PvdA en Turkse moslims

Door een reeks gebeurtenissen van de afgelopen weken staan de verhoudingen tussen de PvdA en Turkse moslims op scherp. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) omarmde een omstreden onderzoek, waarin stond dat een groot deel van de Turkse jongeren met de jihad zou sympathiseren. Daarna plaatste Asscher Turkse relgieuze organisaties onder toezicht omdat ze de integratie van Turken zouden belemmeren. Twee Turkse PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk stapte op.

Asscher kreeg veel kritiek van Turkse organisaties en Turkije. Volgens Turkije maakt Nederland zich schuldig aan “ongegronde racistische aanvallen”. Vanuit Nederland klinkt de kritiek dat Turkije zich met Nederlandse politiek bemoeit.

Lees ook: ‘Wat is er aan de hand tussen Nederland en Turkije?’