Sintchocolaatjes

U bent aangewezen als hulpsinterklaas danwel pakjespiet en heeft nog niet voor iedereen een cadeautje gevonden? Maak deze chocolaatjes met sesam-karamel, citroen en Himalayazout, stop ze in een doosje, doe er een mooi papiertje om en klaar bent u.

Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin de sesamzaadjes al omscheppende lichtbruin. Verhit een pan met een dikke bodem. Laat hierin de suiker op vrij laag vuur smelten en goudbruin worden. Blijf erbij staan om ervoor te zorgen dat de suiker niet verbrandt. Roer met een houten lepel 3 eetlepels sesamzaad door de karamel. Schep de karamel op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid het tot een dunne laag uit. Laat afkoelen en hard worden. Snijd, hak of stamp de karamel in een vijzel in kleine stukjes. Doe ¾ van de chocolade in een vuurvaste kom. Breng in een pan een bodempje water aan de kook. Hang de kom op de pan en zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Laat de chocolade op laag vuur smelten. Neem van het vuur zodra de chocolade gesmolten is. Voeg de resterende stukjes chocolade toe en laat al roerende smelten. (Hiermee tempereer je de chocolade zodat hij mooi glanzend en knappend wordt, JV.) Roer er de citroenzest, het zout en de sesamkaramel door. Schep de chocola in een met bakpapier beklede taartvorm. Strooi het resterende sesamzaad erover. Zet de vorm in de koelkast en laat de chocola in ca. 1 uur hard worden. Breek of snijd in stukken. Leg de chocolaatjes in vloeipapier in een doosje.