Russen confisqueren 1000 ton gesmokkeld westers eten

Een Russische supermarktmedewerker vult de vakken bij.
Een Russische supermarktmedewerker vult de vakken bij. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

De Russische autoriteiten hebben de afgelopen vier maanden zeker 1000 ton westers eten in beslag genomen. Veel voedsel uit het westen duikt ondanks een invoerverbod nog altijd op in Russische winkels, schrijft Newsweek vandaag.

Sinds augustus is het als sanctie tegen de Europese Unie en de Verenigde Staten verboden om westerse goederen in te voeren. Anna Popova, het hoofd van de Russische voedsel- en warenautoriteit, zegt tegen Newsweek:

“Maar onlangs nog vonden we Nederlandse kaas, Estse worst en Spaanse ham in winkels in Moskou.”

Veel smokkelwaar bij de grens

De meeste smokkelwaar wordt gevonden bij de grens, waaronder 500 ton kip uit de VS en 300 ton vlees uit Europa. Ook frisdrank, ijs en zo’n 100 ton fruit uit Polen werden onderschept. In ruim 13.000 winkels werd voor 200 ton aan illegaal geïmporteerd eten en drinken gevonden.

Vanwege de sancties wordt er 89 procent minder kaas geïmporteerd, net als 70 procent minder vis en 47 procent minder varken. De Russen slagen er niet in de Europese voeding te vervangen door eten uit andere landen of van eigen makelij.

In NRC Handelsblad schrijft Rusland-correspondent Steven Derix vandaag hoe de tekorten worden opgevuld via Wit-Rusland. Over de berichtgeving van de gesmokkelde etenswaren zegt hij:

“Rusland heeft een groot aantal Wit-Russische bedrijven nu verboden om goederen in te voeren - vooral vlees en melkproducten. Het zou gaan om de ‘voedselveiligheid’. Maar Moskou heeft al langer laten weten woest te zijn over de falende controle van de Wit-Russische autoriteiten op het embargo dat het Kremlin heeft afgekondigd.”

Derix schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat uit douanegegevens blijkt dat sinds augustus de import van bepaalde levensmiddelen in Wit-Rusland op onverklaarbare wijze is gestegen. In de maand september voerde Wit-Rusland 16.596 ton groente en fruit in, bijna twee keer zo veel als in augustus (7.595 ton). In dezelfde maand steeg de import van eieren en melkproducten van 1.574 tot 19.310 ton – twaalf keer zo veel.

Sancties vanwege sancties

De sancties zijn ingesteld als reactie op westerse sancties tegen Rusland. Die werden ingesteld vanwege de bemoeienissen van Rusland in Oost-Oekraïne en de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim.

Lees ook in NRC Handelsblad: De Russische achterdeur staat open (€)