Plons! Medaillekansen voor Nederland op WK kortebaan in Qatar

Vanaf vandaag plonzen de beste zwemmers ter wereld weer in het water op jacht naar records en titels tijdens de WK kortebaan (25 meter) in Doha. Wat er de komende dagen allemaal te zien is? Dat hebben we op een rijtje gezet.

Het zwembad in Doha in Qatar waar de wereldkampioenschappen plaatsvinden.
Het zwembad in Doha in Qatar waar de wereldkampioenschappen plaatsvinden. Foto FINA/Alexandra Panagiotidou

Vandaag plonzen de beste zwemmers ter wereld weer in het water op jacht naar records en titels tijdens de WK kortebaan (25 meter) in Doha. De Nederlandse afvaardiging in de Qatarese hoofdstad bestaat uit acht man.

Of nou ja, mannen, het zijn enkel Nederlandse zwemsters die zich hebben geplaatst. Het ontbreken van Oranje mannen betekent echter niet dat er niks te zien valt de komende dagen. Wat er dan wel te zien is? Dat zetten we voor je op een rijtje.

Geen mannen dus, waar kijken we wel naar uit?

Als Nederlanders naar de rentree van onze olympische ster Ranomi Kromowidjojo op het hoogste podium natuurlijk. En we gaan eens kijken of Femke Heemskerk, die in topvorm verkeert, nu ook eens een individuele hoofdprijs weet te pakken.

Maar voor de rest van de wereld spelen er andere zaken. Het duel tussen de twee Olympische winnaars van de 50 meter vrij bijvoorbeeld, want zowel de regerend kampioen Florent Manadou uit Frankrijk als de Braziliaan Cesar Cielo, winnaar van goud in Peking in 2008 en recentelijk vrijgesproken van doping, komen zwemmen in Qatar.

Verder zijn er een aantal opvallende regelwijzigingen. Zo is dit toernooi voor het eerst weer een dubbele zogenaamde dolphin kick toegestaan. Tot voor dit toernooi was slechts een enkele beenslag, afgeleid van de vlinderslag, toegestaan. Nu die regel is afgeschaft is de kans groot dat een aantal recordtijden gaan sneuvelen. De extra beenslag is namelijk een groot voordeel, zo blijkt wel uit de Olympische finale van de 100 meter schoolslag in Londen waarin winnaar Cameron van der Burgh expres de dolphin kick vaker toepaste en won in een wereldrecord.

De zwemmers die meedoen aan de rugslagnummers mogen zich opmaken voor een nieuwe verstelbare rand in het bad. Die moet voorkomen dat zwemmers wegglijden bij de afzet tegen de zijkant tijdens de start.

Gaan we winnen?

Dat zou best eens kunnen. Zoals gezegd is Femke Heemskerk in topvorm. Twee weken geleden zwom ze een nieuwe persoonlijk record op de 50 meter vrije slag en versloeg ze Kromowidjojo, ook op de kortebaan. Heemskerk heeft de neiging om zichzelf te druk te maken, iets wat haar in eerder finales opbrak. Op haar favoriete nummers (50 en 100 meter vrij) zal ze vooral concurrentie krijgen van Sarah Sjöstrom uit Zweden en de Australische zusjes Cate en Brontë Campbell.

Dan is er het Nederlandse estafetteteam. Op de 4×100 meter vrij behoren de Oranje dames tot de wereldtop, daar zijn een gouden en zilveren medaille tijdens de laatste twee Spelen getuige van. Maar Nederland ontbreekt momenteel naast Heemskerk, Kromowidjojo en Dekker een vierde topzwemster om toplanden als Australië en Amerika echt pijn te kunnen doen. Brons zou dus een mooie prijs zijn.

Tenslotte is er natuurlijk Ranomi Kromowidjojo. Zij maakt haar rentree op een groot toernooi na bijna een jaar. Hoe het met haar niveau en vorm is gesteld is lastig te zeggen, maar wel duidelijk is dat dit toernooi voor Kromowidjojo een onderdeel van de weg terug naar boven moet voorstellen. Voor de olympisch kampioene tellen eigenlijk alleen nog de aankomende Spelen in Rio in 2016.

Hoe is het eigenlijk met Kromowidjodjo?

Zij heeft er een onrustige periode opzitten. Eerst was er het lange nagenieten van de olympische titels in Londen. Daarna vertrok haar coach Verhaeren naar Australië. Kromowidjojo begon een samenwerking met coach Christiaan Sloof, maar daar brak ze al snel mee. Net als dat ze brak met haar vriend Pieter van den Hoogenband.

Toen moest ze een belangrijke beslissing maken: ging ze nog eens proberen goud te winnen in Rio in 2016, of stopte ze ermee? Wie immers het hoogst haalbare heeft gehaald kan zich moeilijk inzetten voor iets minder. Ze koos voor het eerste, en in oktober keerde ze voor het eerst weer terug in een zwembad voor een wedstrijd. Het was een plaatselijk zwemfestijn voor beginners, maar dat deerde niet.

Twitter avatar ranomikromo Ranomi Kromowidjojo Doha here we come https://t.co/kKoKRzdYL7

Alles staat nu in het teken van Rio. Ook deze wedstrijd. En dus is het gissen naar haar prestaties. Al helemaal omdat de rest van de zwemwereld niet heeft stilgestaan. Wel staat vast dat als ze in vorm is, ze nog altijd een van de snelste zwemsters ter wereld is. Het wereldrecord op de 50 meter vrij op de kortebaan staat nog altijd op haar naam (23,24).

Komt het wel weer goed met de mannen?

Nou, daar zijn de meningen over verdeeld. Nederland ontbeert in ieder geval op dit moment een topzwemmer. Jongens als Joeri Verlinden (100 meter vlinderslag) en Sebastiaan Verschuren (100 en 200 meter vrije slag) hebben hun niveau van tijdens de Spelen in Londen niet kunnen verbeteren. Eerder zijn ze achteruit gegaan. Er komen een aantal nieuwe talenten aan, maar die zijn nog te jong voor het grote werk.

Tegelijkertijd zijn het maar de kampioenschappen kortebaan. Die staan lager in aanzien dan de wedstrijden in het lange zwembad (50 meter). Er zijn toppers die dit toernooi daarom bewust overslaan, zoals de Chinese gouden medaillewinnares Ye Shiwen. Wellicht dat Verlinden en Verschuren zich qua trainingsschema dus richten op kwalificatie voor de in hun ogen belangrijkere wedstrijden.