Ook de media voeren oorlog in Israël

Israël en Palestina hebben niet alle beeldvorming in de hand. Maar er is zeker sprake van een grote mediastrijd. Wie beïnvloedt wat achter de schermen?

Palestijnse kinderen in de Gazastrook vieren wat zij zien als een overwinning op Israël. De foto is van 26 augustus, toen Israël en Palestina na zeven weken van gewelddadigheden een staakt-het-vuren overeenkwamen. Foto Reuters
Palestijnse kinderen in de Gazastrook vieren wat zij zien als een overwinning op Israël. De foto is van 26 augustus, toen Israël en Palestina na zeven weken van gewelddadigheden een staakt-het-vuren overeenkwamen. Foto Reuters

Nee hoor, het Israëlische leger had afgelopen mei helemaal niet met scherp geschoten. Misschien waren de twee 17-jarige Palestijnse demonstranten wel gedood door Palestijnen.

Wacht even, is er een filmpje met bewijs? Dat moet dan zijn geredigeerd. Het leger suggereerde dat een van de slachtoffers zijn val in scène had gezet. Verslaggevers van Israëlische media namen deze lezing over, en schreven over de uitmuntende acteerprestaties van de jongen.

Totdat er vorige maand een agent werd gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht wel degelijk met scherp te hebben geschoten. Inmiddels is er een sociale mediacampagne opgezet waarin tienduizenden Israëliërs hun steun betuigen aan de agent. Israël en Palestina zijn, behalve in een langlopend conflict, ook verwikkeld in een mediaoorlog. Soms zijn de media zelf het doelwit.

Zo klaagde de non-gouvernementele organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen dat Israël tijdens de afgelopen Gaza-oorlog doelbewust Palestijnse media aanviel. In Gaza-stad werd het gebouw gebombardeerd van al-Aqsa, een Hamas-gezind televisie- en radiostation.

Dat spotje laten ze niet zien

Israël weet als geen ander: om de oorlog te winnen, moet je de informatievoorziening naar je hand zetten. Tijdens dezelfde oorlog weigerde de Israëlische uitzendautoriteit een spotje te tonen van mensenrechtenorganisatie B’Tselem, waarin de namen van 150 gedode Gazaanse kinderen zouden worden getoond.

Elk jaar publiceert Verslaggevers Zonder Grenzen een rangschikking van alle landen op basis van hun persvrijheid. De positie van sommige landen, schrijft de organisatie dit jaar, wordt beïnvloed door een neiging om nationale veiligheidsbehoeften al te overdreven en verkeerd te interpreteren. „Deze trend […] brengt zelfs de vrijheid van informatie in gevaar in landen die worden beschouwd als democratieën.”

Als er één democratie op haar nationale veiligheidsbehoeften hamert, is het wel Israël. Het land staat 96ste van de 180 onderzochte landen, tussen Ecuador en Kirgizië in. Dat is nog altijd 42 plekjes hoger dan Palestina, dat zich nestelt tussen Libië en Tsjaad.

Waar in Israël de vrijheid van informatie soms wordt opgeofferd aan de nationale veiligheid, lijkt er in Palestina nauwelijks sprake van een dergelijke vrijheid.

Journalisten worden onder druk gezet om het officiële verhaal van de autoriteiten na te vertellen. Eigen journalistiek onderzoek wordt niet gewaardeerd.

Het is belangrijk om te beseffen dat Israël een land is, en Palestina niet. Israël beschikt over een gelegitimeerde, functionerende overheid, met ministeries die beleid uitzetten, democratische controle door een parlement en rechterlijke toetsing. Net als in Nederland beschikt elk van die ministeries over een batterij voorlichters die in vloeiend Engels hun zegje kunnen doen over het Israëlische beleid.

Ook Palestina beschikt over een regering, maar die functioneert slechts bij gratie van Israël. De belangrijkste taak van de Palestijnse Autoriteit is om samen met Israël de kalmte te bewaren op de Westelijke Jordaanoever. Voorlichters zijn er wel, maar hun Engels is net zomin gestroomlijnd als het beleid dat ze verkondigen.

Gelikte bijdragen op Twitter

In de Gazastrook, waar Hamas de dienst uitmaakt, is de situatie nog veel vager. Omdat Hamas door Israël wordt beschouwd als een terroristische organisatie en omdat Israël de Gazastrook al jaren aan een blokkade onderwerpt, krijgen instituties daar nog veel minder kans om te groeien dan op de Westelijke Jordaanoever.

Hetzelfde verschil in professionaliteit uit zich op Twitter. Het Israëlische leger, bijvoorbeeld, pakt daar dagelijks uit met gelikte bijdragen, liefst voorzien van foto’s van knappe jonge soldates. Voor zover Hamas al zichtbaar is op Twitter, is dat met een account in het Arabisch. Twitter heeft zelfs een aantal accounts van Hamas verwijderd vanwege de teksten die daar werden gebezigd. De Palestijnse beweging wordt door het Westen immers beschouwd als terroristische organisatie.

Maar Israël en Palestina hebben niet alle beeldvorming in de hand. Neem de Deense journalist Allan Sørensen, die tijdens de Gaza-oorlog een foto op Twitter plaatste van Israëliërs die op een heuveltop naar de bombardementen in Gaza kijken en klappen als ze een knal horen. Deze tweet werd meer dan twaalfduizend keer geretweet, wat betekent dat miljoenen mensen hem in hun timeline kregen. Daar kan geen propaganda tegenop.

Lees ook in nrc.next: Niets is wat het lijkt, merk je als je hier bericht

    • Derk Walters