AKO Literatuurprijs heet vanaf volgend jaar ECI Literatuurprijs

De Vlaming Stefan Hertmans is de laatste winnaar van de AKO Literatuurprijs. De prijs, een van de grootste Nederlandse literatuurprijzen, zal met ingang van volgend jaar ECI literatuurprijs heten.
De Vlaming Stefan Hertmans is de laatste winnaar van de AKO Literatuurprijs. De prijs, een van de grootste Nederlandse literatuurprijzen, zal met ingang van volgend jaar ECI literatuurprijs heten. ANP BAS CZERWINSKI

ECI wordt de nieuwe partner van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie. Dat betekent dat de AKO Literatuurprijs met ingang van 2015 de ECI Literatuurprijs zal gaan heten. Dat meldt ECI-eigenaar Novamedia in een persbericht. Aan deze juryprijs blijft een bedrag van € 50.000 verbonden.

Aan de literatuurprijs, met de Libris-prijs, P.C. Hooftprijs en Prijs der Nederlandse Letteren een van de grootste van Nederland, zal niets veranderen. Wel komt er naar alle waarschijnlijkheid een publieksprijs naast de vakjuryprijs. De online boekwinkel zegt in het persbericht de genomineerde boeken onder een breed publiek onder de aandacht te willen brengen. Winnie Sorgdrager, voorzitter van de stichting, zegt in het persbericht uit te kijken naar de nieuwe periode:

“Na een jarenlange vruchtbare samenwerking met AKO ziet de Stichting uit naar een nieuwe periode met ECI. De Stichting kijkt uit naar de samenwerking en ziet in ECI de ideale partner om haar missie te realiseren: het stimuleren van de belangstelling en liefde voor Nederlandse boeken”

Onduidelijk is vooralsnog waarom AKO, na 25 jaar, stopt met de sponsoring. De winkelketen laat bij monde van Algemeen Directeur Sjaak Mark in een persbericht weten dat ‘aan al het goede een einde’ komt. Volgens de winkelketen is met ECI ‘een waardig opvolger’ gevonden:

“Ons werk zit er dan op.”

Afgeslankt

Het noodlijdende ECI (Europaclub Internationaal), in 1967 opgericht ‘om de leescultuur in Nederland te bevorderen’, maakte begin dit jaar een doorstart dankzij Novamedia, eigenaar van goededoelenloterijen als de Postcode Loterij. Het was een doorstart in afgeslankte vorm: van de 200 werknemers van de boekenwebwinkel en -club behielden er rond de 30 hun baan.

Ook ECI ondervond al geruime tijd last van een verslechterde boekenmarkt en een consument die steeds minder boeken koopt. Midden jaren negentig, in de hoogtijdagen, had ECI rond de twee miljoen leden. Inmiddels zijn dat er circa 250.000.

Bij de overname liet Boudewijn Poelmann, directeur van Novamedia, weten dat de boekenclub van ECI past bij de activiteiten van Novamedia die „bijdragen aan een betere wereld”. Ook sprak hij toen over een „enorm groeipotentieel”. ECI moest, ondanks een dalende boekenverkoop, een „bloeiende boekenclub en webshop” worden.

Stefan Hertmans

De AKO Literatuurprijs sinds de oprichting in 1987 uitgereikt aan het beste fictie of non-fictieboek van dat jaar. De prijs werd onder andere gewonnen door Margriet de Moor, A.F.Th van der Heijden, Arnon Grunberg en Doeschka Meijsing. Dit jaar werd de prijs toegekend aan Vlaming Stefan Hertmans, voor zijn WOI-roman Oorlog en terpentijn.