Ongeluk in kerncentrale Oekraïne

Premier Arseni Jatsenjoek meldde vanochtend dat vorige week een ongeluk in een kerncentrale heeft plaatsgevonden.
Premier Arseni Jatsenjoek meldde vanochtend dat vorige week een ongeluk in een kerncentrale heeft plaatsgevonden. Foto ANP/EPA/Roman Pilipey

In een kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne is vorige week vrijdag een nucleair ongeluk gebeurd. Dat heeft premier Arseni Jatsenjoek vanochtend bekendgemaakt. De schade zou ‘niet significant’ zijn.

Volgens Reuters gaat het om de centrale bij Zaporozje, waar op 28 november een kernreactor is stilgelegd nadat er kortsluiting was gemeld. De schade lijkt mee te vallen. Minister van Energie Volodymyr Demtsjysjyn tijdens een briefing over het incident:

“Er is geen sprake van een bedreiging en er zijn geen problemen met de reactoren.”

Voor de energieopwekking heeft het ongeluk geen gevolgen, maar wel voor de distributie. Door het incident is de reactor tijdelijk afgekoppeld van het energienetwerk. Het Franse instituut voor nucleaire veiligheid IRSN zegt dat er in hoofdstad Kiev geen verhoogde radioactiviteit is gemeten. IRSN heeft op het dak van de Franse ambassade in Kiev twee sensoren geïnstalleerd.

Volgens de minister van Energie zal de reactor op 5 december weer in gebruik worden genomen. De centrale ligt niet in oorlogsgebied.