Onbekende Ashton Carter kandidaat voor Defensie in VS

De Amerikaanse president Barack Obama zal in de komende dagen waarschijnlijk Ashton Carter voordragen als opvolger van de onlangs vertrokken minister van Defensie Chuck Hagel. Ook in 2013 werd Carter al genoemd als kandidaat om de toenmalige minister, Leon Panetta op te volgen. Maar toen gaf Obama nog de voorkeur aan de Republikein Hagel.

Obama heeft voor de benoeming de steun nodig van de Republikeinen, die een meerderheid hebben in het Congres. Maar dat lijkt geen probleem. De Republikein James Inhofe, lid van de Defensiecommissie van de Senaat, prees Carters gisteren als een man met de juiste ervaring en achtergrond. En hij noemde hem „niet politiek gemotiveerd”.

De buiten Washington vrijwel onbekende 60-jarige Carter werkte al ten tijde van het presidentschap van Bill Clinton op het Pentagon. In 1994 was hij nauw betrokken bij het conflict met Noord-Korea over kernwapens. Van 2011 tot 2013 was hij plaatsvervangend minister. In de jaren daarvoor was hij de belangrijkste ‘inkoper’ van wapens – in die functie was hij onder andere betrokken bij de herziening van het programma voor de F-35 (JSF) gevechtsvliegtuigen. Hij zorgde voor een versnelling van het programma voor gepantserde voertuigen in Afghanistan om de militairen beter te beschermen tegen bermbommen.

Net als zijn voorgangers zal Carter worden geconfronteerd met de volgens critici veel te grote bemoeienis met Defensie door een kleine kring van vertrouwelingen rondom Obama. „De president is de opperbevelhebber”, zei een woordvoerder van het Witte Huis gisteren. „Dus hij heeft vanzelfsprekend een belangrijke stem in alles wat er gebeurt op het ministerie van Defensie.” (AP, Reuters, BBC)