Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Obama wordt door zeventien staten aangeklaagd om immigratiewet

Zeventien Amerikaanse staten klagen president Obama aan vanwege zijn immigratieplan. De staten vinden het presidentiële decreet van Obama onwettig, zegt de Texaanse procureur-generaal Greg Abbott volgens persbureau Reuters. Abbott leidt het protest tegen de immigratiewet.

Foto AP/Jacquelyn Martin

Zeventien Amerikaanse staten klagen president Obama aan vanwege zijn immigratiewet. De staten vinden het presidentiële decreet van Obama onwettig, zegt de Texaanse procureur-generaal Greg Abbott volgens persbureau Reuters. Abbott leidt het protest tegen het immigratieplan.

In het omstreden besluit staat onder meer dat 4,7 miljoen illegalen onder strenge voorwaarden beschermd moeten worden tegen uitzetting. Om in aanmerking te komen moeten illegalen ten minste vijf jaar in de VS wonen, zich registreren en een ouder zijn van “legale” inwoners van het land. Obama onthulde het plan, dat direct al kon rekenen op verzet van de Republikeinse meerderheid in het Congres, vorige maand.

decreet riep weerstand op

Volgens Abbott probeert Obama hier iets te doen wat niet mag. “De president neemt afstand van zijn verantwoordelijkheid om de wetten toe te passen die door het Congres zijn aangenomen. Hij probeert de immigratiewet te herschrijven”, vindt de onlangs gekozen Republikeinse gouverneur.

Obama kondigde de verregaande immigratiehervormingen aan op 21 november tijdens een televisietoespraak. Hij zei daarbij per presidentieel decreet, dus zonder overleg met het parlement, te willen handelen. Het Huis van Afgevaardigden is in handen van de Republikeinen, evenals de Senaat.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, John Boehner, haalde vervolgens fel uit naar Obama. De president had met zijn decreet elke kans op een nieuwe immigratiewet die door de Republikeinen wordt gesteund, verspeeld, zei Boehner. Hij waarschuwde dat de Republikeinen de plannen van Obama zouden bestrijden. De staten die zich nu tegen het besluit van Obama hebben gekeerd zijn overwegend Republikeins.