Nu ook in Nederland: verplichte promotie

Bondsvergadering KNVB stemt in met nieuwe voetbalpiramide. Amateurclubs moeten promoveren als zij titel winnen in nieuwe ‘landelijke divisie’.

Opzet ‘voetbalpiramide’ per 2016/17
Opzet ‘voetbalpiramide’ per 2016/17

De scheiding tussen amateur- en profvoetbal in Nederland, die uniek was in Europa, wordt vanaf seizoen 2016/17 definitief opgeheven. Dat werd gisteravond bepaald op de bondsvergadering van voetbalbond KNVB in Zeist. Met de invoering van een nieuwe landelijke divisie (‘de tweede divisie’) tussen de eerste divisie en de topklasse van de amateurs moet de overgang naar het profvoetbal vergemakkelijkt worden.

Daar staat tegenover dat amateurclubs nu moeten promoveren als zij kampioen worden van deze nieuwe landelijke divisie. De amateurclubs zijn tegemoetgekomen door een overgangsregeling in geval van promotie naar het betaald voetbal. Dat gaat met name over verlaagde licentie-eisen voor faciliteiten, een lager aantal contractspelers en minder contracturen ten opzichte van profclubs en een solidariteitsbijdrage uit het profvoetbal.

Promoveren naar de eerste divisie kon al vanaf 2010, toen de topklasse (boven de hoofdklasse) in het leven werd geroepen. Daar werd echter maar twee keer gebruik van gemaakt. De eerste keer was door het eerder uit de eerste divisie gedegradeerde FC Oss. De tweede keer betrof Achilles ’29 uit Groesbeek, dat anderhalf jaar geleden de sprong maakte. De club kon gebruik maken van een compensatieregeling in een pilot met ook Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente.

Het bestuur van de KNVB sprak bij monde van bondsvoorzitter Michael van Praag van een „historische dag” nadat dertig van de stemgerechtigde 34 betaald voetbal organisaties instemden. Eerder al hadden de vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal in ruime meerderheid ingestemd met het voorstel. Van Praag: „Dit is van groot belang voor het totale voetbal. Het is onze gezamenlijke taak om talent tot wasdom te laten komen en jongensdromen mogelijk te maken.”

In de nieuwe voetbalpiramide is het de bedoeling dat nog steeds drie beloftenteams onderdeel uitmaken van de eerste divisie. Daaronder, in de nieuw te vormen landelijke divisie, komen vier beloftenteams en veertien teams uit de topklasse. De twee topklassen bestaan uit elk veertien amateurclubs en vier beloftenteams. De overige beloftenteams die zich inschrijven voor de nieuwe ‘voetbalpiramide’ komen terecht in de hoofdklasse.

Heracles-voorzitter Jan Smit plaatste de kanttekening dat het voor sommige profclubs niet haalbaar is om in het weekend zowel een eerste elftal als een belofteteam op de been te brengen. Daarom zijn afspraken gemaakt voor een ‘reservecompetitie’ op maandag, ter vervanging van de huidige beloftencompetitie. Het vooruitzicht om te spelen tegen beloftenelftallen wordt door amateurclubs gezien als één van de grote nadelen van de nieuwe voetbalpiramide. „Als er minder beloftenteams zich inschrijven zullen amateurclubs alleen maar staan te klappen”, zei Hans Engelvaart namens de verenigingsraad amateurvoetbal.

In weerwil van eerdere berichtgeving werd gisteren niet gestemd over een verbod op kunstgras in de eredivisie. Feyenoord zou dit onderwerp op de agenda hebben willen zetten, maar dat bleek niet zo te zijn. De discussie wordt nu voortgezet op het KNVB-congres over de toekomst van het Nederlands voetbal, op 15 december. Ook gaat de technische commissie onderzoek doen naar de gevolgen van kunstgras voor het voetbal.