Niemand ziet het belang van archeologie

Eline Schouten (25) is net afgestudeerd als archeoloog. Ze heeft dezelfde baantjes als in haar studententijd en woont in Amsterdam met een huisgenoot. Haar geld gaat naar reizen en benodigdheden voor veldwerk.

None
Foto peter de krom

‘Mijn hoogleraar zei altijd: „Archeology is not a profession, it’s a way of living.” Die uitspraak klopt. In mei dit jaar ben ik afgestudeerd. Betaald werk als archeoloog is er nauwelijks. Daarom doe ik hetzelfde werk als in mijn studententijd. Ik sta achter de bar in een café en werk af en toe als uitzendkracht op informatiemarkten van de UvA. Mijn huidige werk zie ik als iets tijdelijks, mijn doel blijft een baan in de archeologie.

Mijn collega’s vallen graag voor me in als ik veldwerk doe. De afgelopen jaren deed ik dat in Nederland, Italië, Jordanië en Irak. Dat betekent zes dagen werken zonder loon, je maakt alleen kosten.

Mensen zien het belang van archeologie vaak niet, maar ik vind het egocentrisch als onze generatie alleen maar bouwt en dingen uit de grond schept zonder aandacht voor het verleden. We moeten erfgoed doorgeven aan de volgende generaties. Dat motiveert me om door te gaan.

Afgelopen zomer hielp ik in Italië mee met het inrichten van een tentoonstelling van 36 jaar opgravingen. Ik ken de hoogleraar die bij die tentoonstelling betrokken is. De gaafste opgraving was in Irak, waar het gevaarlijk is. Musea zijn daar gebombardeerd en leeggeroofd. Ik vond een onderdeel van een altaarbeeld, waarvan er maar vier bestaan in die streek. Aardewerk is mijn specialiteit. Uit één stukje kun je al zo veel informatie afleiden.”

‘Veel van mijn geld gaat op aan reizen en spullen voor veldwerk. Ik ben niet materialistisch ingesteld en heb geen gezin dat ik moet onderhouden.

Daarnaast doe ik van jongs af aan veel aan toneel. Acteren is echt mijn uitlaatklep, zonder toneel is mijn leven niet compleet. Als ik vroeger een tijdje stopte met toneel, merkte mijn moeder dat direct aan me: ik heb veel energie en kan een flapuit zijn en soms gek doen. Dan zei ze dat het weer tijd was voor acteerles.

Ook geef ik geld uit aan toneelvoorstellingen, het bijwonen van lezingen over archeologie of geschiedenis en bezoekjes aan het museum. Maar ik vind het ook heerlijk om buiten te zijn en lekker te wandelen of fietsen. En natuurlijk ga ik ook regelmatig naar de kroeg om gezellig bier te drinken met mijn vrienden.

Op dit moment ben ik mijn opa aan het interviewen. Die heeft ooit in een Jappenkamp gezeten en daar is in Nederland nog niet veel over geschreven. Ik wil het vastleggen voor de rest van de familie en misschien zelfs voor anderen. Mijn opa is één van de laatsten die het na kan vertellen, dus dat is best bijzonder.

Sparen doe ik nog niet, hoewel ik wel een spaarrekening heb. Mijn studieschuld mag ik afbetalen als ik meer verdien.”

    • Alexandra Smith