Leuk zo’n vechtles, maar die mannen moeten veranderen

Deze week kwamen beelden vrij van twee Indiase zusjes die in de bus worden belaagd door drie mannen. Een meisje sloeg terug. Steeds meer vrouwen verdedigen zichzelf. Heeft het zin?

Correspondent India

Ons karateclubje, dat traint in een hindoetempel in Zuid-Delhi, dijt langzaam uit. Ik ben er de enige niet-Indiër. De nieuwe leden zijn vooral Indiase vrouwen. Onlangs vroegen ze onze leraar hoe ze mannelijke belagers van zich af konden houden.

„Dan had je voor boksen moeten kiezen”, mompelde een van de mannelijke karateka. „Onzin”, zei onze strenge leraar. „Boksen is een sport. Met handschoenen. Hier leer ik je vechten met je blote vuisten. Valt iemand je lastig, dan doe je dit.” Hij toonde een aantal stoten. Op het strottenhoofd, de nek en de slaap. „Sla je te hard dan staat hij nooit meer op.”

Twee dagen geleden dook op internet een filmpje op waarin twee zussen van 19 en 22 het opnemen tegen drie mannelijke belagers in een bus in de stad Rohtak. Eén man probeert hen halfslachtig uit elkaar te houden. De overige passagiers doen niets. Als een van de vrouwen tegen de grond wordt gewerkt, begint de ander met haar riem te slaan. Een van de passagiers filmde het tafereel met haar telefoon. Het filmpje werd een hit. Heel India kent nu de ‘Rohtak-zusjes’ – geïnterviewd door nieuwszenders en kranten.

Steeds meer zelfverdediging

Dat filmpje zat eraan te komen. Sinds de dodelijke groepsverkrachting in Delhi, eind 2012, van een studente in een privé-bus die door de drukke stad reed, zijn Indiase vrouwen steeds meer bereid zich te verdedigen. In sommige wijken zijn vrouwenverdedigingsteams opgericht. Eén daarvan, ‘de Rode Brigade’ in de stad Lucknow, geeft soms honderden vrouwen tegelijk vechttraining. De politie van Delhi gaf vorig jaar aan bijna twintigduizend vrouwen een zelfverdedigingscursus. En de verkoop van pepperspray is geëxplodeerd. „Vroeger verkocht ik tien busjes per maand, nu vijftig per dag”, aldus een verkoper in dagblad Hindustan Times.

De Rohtak-zusjes werden, zeggen ze, seksueel bejegend door de mannen in de bus. „Het begon met opmerkingen, toen volgden obscene gebaren en uiteindelijk betastten ze ons”, vertelde een van hen. Ze zijn inmiddels uitgeroepen tot helden.

Meisjes zijn minder waard

Maar van je afbijten is niet de oplossing, zeggen vrouwenactivisten. „De houding van mannen moet veranderen, anders kunnen we wel aan het vechten blijven”, zegt Bijayalaksmi, een activistische vriendin. In India’s patriarchisch e samenleving leren meisjes dat ze minder waard zijn dan jongens. De politie arresteerde de belagers van de Rohtak-zusjes pas toen de video viraal werd. Toch waren ze door de zusjes al gebeld vanuit de bus. „Ze zullen er wel om gevraagd hebben, is nog steeds de houding van de politie”, zegt Bijayalaksmi.

Wat niet gefilmd is: de mannen gooiden de zusjes uit de rijdende bus toen die vaart minderde. Een van hen verwondde daarbij haar rug. Geen van de passagiers hield dat tegen, terwijl het toch echt vreselijk mis had kunnen gaan. Was dat omdat de vrouwen erom gevraagd hadden? Angst kan het haast niet geweest zijn, want erg potig zagen de drie jongemannen er niet uit.

Opvallend is dat het vechten van de Rohtak-zusjes in de Indiase pers en de sociale media niet werd afgekeurd. Vrouwen in een martiale rol, daar zijn Indiërs wel aan gewend. Bij de politie en de grenstroepen dienen al sinds jaar en dag vrouwen. Uitgerust met automatische geweren en kogelwerende vesten verschillen ze in niets van hun mannelijke collega’s.

Ze hebben vrouwelijke commando's

India gaat zelfs verder dan de meeste landen. Het begon enkele jaren geleden vrouwelijke commando’s te trainen. Nu heeft het twee bataljons van deze ‘vrouwelijke vechtmachines’, die luid worden toegejuicht tijdens de jaarlijkse militaire parade op Onafhankelijkheidsdag.

Twee weken geleden werd bekend dat een deel van de vrouwelijke special forces gaat deelnemen aan de strijd tegen maoïstische rebellen. De vrouwenbataljons maken deel uit van een paramilitaire eenheid, een soort superpolitie, met automatische wapens die vecht tegen de maoïsten. Zij worden vooral gevormd door arme boeren en landloze arbeiders die de wapens hebben opgenomen tegen grootgrondbezitters en de Indiase overheid. Al sinds de jaren zestig voeren ze strijd in Midden- en Oost-India. Zij vinden nu de vrouwelijke commando’s tegenover zich. Hun exacte positie is geheim, maar Indiase media staan te trappelen om over hun acties te berichten.

Indiase vrouwen ‘mogen’ vechten, maar staan ze ook op gelijke hoogte met mannen? In mijn karateclub niet. Toen een vrouwelijke karateka aan het einde van de training zich tijdens het rituele groeten een plaats vooraan toebedeelde – tussen de mannen – greep onze leraar in. „Ik wil jullie best leren vechten, maar vrouwen zitten achteraan. Begrepen?”

    • Joeri Boom