Justitie eist 2,4 miljoen euro van voormalig Rochdale-topman

Foto ANP/Koen Suyk

Justitie eist van Hubert Möllenkamp 2,4 miljoen euro. De voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale wordt door het OM verdacht van het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen.

Tijdens een regiezitting vandaag heeft het OM de aanklacht tegen Möllenkamp toegelicht. Naast de ontnemingsvordering tegen de voormalig topman van Rochdale is ook zijn vrouw Alberdina V. in het vizier van het OM. Justitie eist 783.000 euro wegens door haar verrichte ‘frauduleuze handelingen’.

Bij een zakenpartner van Möllenkamp is een eis van vier miljoen euro neergelegd. Hij wordt verdacht van het omkopen van de voormalige Rochdale-topman met Mercedessen en geld.

De hoogte van de ontnemingsvordering komt volgens raadsvrouw Petra van Kampen te vroeg. Zij vindt dat een dergelijke eis pas kan worden geformuleerd nadat de rechter over de beschuldigingen van fraude en corruptie heeft geoordeeld. De rechter kan zich hierin vinden en behandelt voortaan de strafzaak los van de ontnemingszaak. De zaak zal in ieder geval niet voor de zomer van 2015 worden afgehandeld.

Meineed

Maandag werd Möllenkamp aangeklaagd voor meineed. Hij zou in juni onder ede hebben gelogen tijdens een verhoor van de parlementaire commissie naar misstanden bij woningcorporaties. Op de vraag of hij smeergeld had aangenomen, antwoordde Möllenkamp toen ontkennend. Het OM klaagde hem in oktober echter onder andere aan voor het aannemen van smeergeld. Mocht dat bewezen worden, dan heeft Möllenkamp tegenover de commissie gelogen.

Naast de claim van Justitie heeft Möllenkamps voormalig werkgever Rochdale eerder al zes miljoen euro van de oud-bestuursvoorzitter geëist. Möllenkamp was achttien jaar lang de baas van de woningcorporatie, totdat hij in 2009 werd ontslagen op verdenking van fraude.

Möllenkamp was vandaag niet aanwezig bij de regiezitting. Ook de drie andere verdachten waren absent.

NRC Handelsblad schreef eerder over de getuigenis van Möllenkamp tijdens de parlementaire enquête: ‘Maserati was de verkeerde keuze’ (€)