Economie

Jij regelt dat natuurcijfers niet alle kanten op vliegen

Foto iStock

Functie: Zelfstandig statistisch onderzoeker voor de natuurstatistieken
Bedrijf: Centraal Bureau voor de Statistiek, dat statistische informatie publiceert over de Nederlandse samenleving. Er werken ruim 2000 mensen.
Wat opvalt aan de vacature: “Je bent verantwoordelijk voor de productie van indexcijfers en ontwikkelt statistische methoden om de kwaliteit van de meetprogramma’s te verbeteren”. Je bent dus binnen, achter de computer bezig met wat er buiten wordt waargenomen.

Wat doe je dan eigenlijk?

Je houdt je de hele dag bezig met natuurgegevens die het CBS binnenkrijgt. Nederland heeft niet zo veel natuuroppervlakte (500.000 hectare, dat is zo’n 15 procent van het totale landoppervlak) maar wel tussen de 15.000 en 20.000 amateurbiologen die via bepaalde methodes vogels tellen en planten zoeken. Een groot deel van je tijd praat je met organisaties die vrijwilligers aansturen over hoe de tellingen zo effectief mogelijk gedaan kunnen worden. “Je moet zorgen dat iedereen op dezelfde tijden en bij dezelfde temperaturen en weersomstandigheden telt”, zegt Leo Soldaat, projectleider Natuur. Ook analyseer en publiceer je deze gegevens, want de Europese Commissie in Brussel wil iedere zes jaar weten hoe het gesteld is met de flora en fauna in Nederland. Het is dus wel de bedoeling dat je bovengemiddelde kennis hebt van statistiek en een affiniteit met natuur.

Wat verdient dat?

Je salaris is maximaal bruto € 4380,72 per maand

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger is met pensioen gegaan en nu zoekt het team Landbouw en Natuur een nieuwe statisticus.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt een passie voor natuur, die je deelt met je acht andere collega’s. Tijdens bedrijfsuitjes zijn jullie dan ook in de natuur te vinden, meestal met een verrekijker om de nek. “Je collega’s zijn allemaal natuurliefhebbers, met naast statistische kennis ook een bewondering voor paddenstoelen, vlinders en vleermuizen”, zegt Soldaat. De functie vraagt veel van je eigen creativiteit, want je loopt geregeld tegen problemen aan die je moet oplossen. “Al die informatie die die duizenden vrijwilligers binnenhalen moet wel op een manier verwerkt worden dat er zo min mogelijk vertekeningen zijn”.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Projectleider Leo Soldaat zou met plezier tot zijn pensioen bij het CBS blijven werken. “Ik heb dagelijks het gevoel dat ik iets doe dat van belang is. Wel moet je bestand zijn tegen ambtenarij en goed bedoelde regeldrift.”