Iran ontkent IS te hebben gebombardeerd

Het Shaab-district nadat een autobom ontplofte, ten noorden van Baghdad op 25 november.
Het Shaab-district nadat een autobom ontplofte, ten noorden van Baghdad op 25 november. Foto EPA / Ahmed Ali

Iran heeft geen bombardementen uitgevoerd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak. Dat zegt een hooggeplaatste Iraanse functionaris vandaag tegen persbureau Reuters. “Iran is nooit betrokken geweest bij luchtaanvallen op IS”, zei hij. Hij verklaarde daarnaast dat een samenwerking met de Verenigde Staten in dergelijke operaties onbestaanbaar is voor Iran.

Gemeenschappelijke vijand

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei maandag dat Iran IS bombardeerde, net als de door de VS geleide coalitie in Syrië. De VS en Iran zijn elkaar niet bepaald gunstig gezind, maar door een gemeenschappelijke vijand in de vorm van IS leken de twee landen nader tot elkaar te komen.

Iran wil niet

Onze correspondent in Teheran, Thomas Erdbrink, praatte gisteren in het NOS-journaal over de samenwerking tussen Iran en de Verenigde Staten.

De Iraniërs willen helemaal niet met de Amerikanen samenwerken. Sterker nog, die waren juist zo blij dat het Amerikaanse leger zich terug had getrokken uit Irak en zich terug aan het trekken is uit Afghanistan. Het leek erop dat Iran zijn macht in de regio meer kon vergroten en nu, door dat verfoeide IS, komen de Amerikanen weer terug.

Gelekte brief

In oktober werd duidelijk dat president Obama wel meer wilde samenwerken met Iran in de strijd tegen IS. Er lekte toen een brief uit aan de Opperste Leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. Khamenei wil echter geen verdere betrekkingen met de VS en beschuldigde de VS er deze week nog van “onbetrouwbaar” te zijn.