Indiase vrouwen leren van zich af te slaan

De zussen Pooja (19) enAarti (22)
De zussen Pooja (19) enAarti (22) Foto AFP

Ons karateclubje, dat traint in een hindoetempel in Zuid-Delhi, dijt langzaam uit. Ik ben er de enige niet-Indiër. De nieuwe leden zijn vooral Indiase vrouwen. Onlangs vroegen ze onze leraar hoe ze mannelijke belagers van zich af konden houden.

„Dan had je voor boksen moeten kiezen”, mompelde een van de mannelijke karateka.

„Onzin”, zei onze strenge leraar. „Boksen is een sport. Met handschoenen. Hier leer ik je vechten met je blote vuisten. Valt iemand je lastig, dan doe je dit.” Hij toonde een aantal stoten, op het strottenhoofd, de nek en de slaap. Indien secuur geplaatst „schakel je iemand voor langere tijd uit”, zei hij. Sla je te hard, „dan staat hij nooit meer op.”

Twee dagen geleden dook op internet een filmpje op waarin twee zussen van 19 en 22 het opnemen tegen drie mannelijke belagers in een bus in de stad Rohtak. Eén man probeert hen halfslachtig uit elkaar te houden, de overige passagiers doen niets. Als een van de zussen tegen de grond wordt gewerkt, begint de ander met haar riem te slaan. Een van de passagiers filmde het tafereel met haar telefoon. Het filmpje werd een hit. Heel India kent nu de ‘Rohtak-zusjes’. Ze worden geïnterviewd door nieuwszenders en kranten.

Zo’n filmpje zat eraan te komen. Sinds de dodelijke groepsverkrachting in Delhi, eind 2012, van een studente in een privébus die door de drukke stad reed, zijn Indiase vrouwen steeds meer bereid zich te verdedigen. In sommige wijken zijn vrouwenverdedigingsteams opgericht. Eén daarvan, de ‘Rode Brigade’ in de stad Lucknow, geeft soms honderden vrouwen tegelijk vechttraining. De politie van Delhi gaf vorig jaar aan bijna 20.000 vrouwen een zelfverdedigingscursus. En de verkoop van pepperspray is geëxplodeerd. „Vroeger verkocht ik 10 busjes per maand, nu 50 per dag”, aldus een verkoper in dagblad Hindustan Times.

De Rohtak-zusjes werden, zeggen ze, seksueel bejegend door de mannen in de bus. „Het begon met opmerkingen, toen volgden obscene gebaren en uiteindelijk betasten ze ons”, vertelde een van hen. Ze zijn uitgeroepen tot helden. Hun deelstaat Haryana beloofde hen een geldbeloning en zal hen eren op de Dag van de Republiek, in januari.

Maar volgens vrouwenactivisten is vechten niet de oplossing. „De houding van mannen moet veranderen”, aldus Bijayalaksmi, een activistische vriendin. In India’s patriarchale samenleving leren meisjes dat ze minder waard zijn dan jongens. De politie arresteerde de belagers van de Rohtak-zusjes pas toen de video een hit werd, maar de zusjes hadden hen vanuit de bus al gebeld. „‘Ze zullen er wel om gevraagd hebben’, is nog steeds de houding van de politie”, zegt Bijayalaksmi.

Wat níet is gefilmd: toen de bus vaart minderde, gooiden de mannen de zusjes eruit. Geen passagier hield dat tegen. En toen een van onze vrouwelijke karateka bij het rituele groeten vooraan tussen de mannen plaatsnam, greep onze leraar in. „Ik wil je best leren vechten, maar vrouwen zitten achteraan. Begrepen?”

    • Joeri Boom in India