Vrouwenlichaam is ‘ontvouwend universum’ in slechtste literaire seksscene van 2014

ANP KOEN VAN WEEL

Een tepel als schakelaar, een vrouwenlichaam dat zich ontvouwt als een universum: met een scène uit zijn tiende roman heeft de Brits-Nigeriaanse schrijver Ben Okri (1959) de Bad Sex Award 2014 gewonnen.

De scene staat in Okri’s roman The Age of Magic, die draait om de vervaardiging van een tv-documentaire. De gewraakte seksscène vindt plaats tussen Lao, presentator van de documentaire, en zijn vriendin Mistletoe:

‘Toen zijn hand haar tepel aanraakte, ging er een schakel over en kwam ze tot leven. Hij raakte haar buik aan en zijn hand leek door haar heen te branden. Hij deed zich te goed aan haar lichaam. Indirecte aanraking en bitter-zoete sensaties vulden haar hoofd.

‘Ze werd zich bewust van de plekken in haar die alleen maar verborgen konden worden door goden met een gevoel voor humor. Meegevoerd in warme getijden, niet langer van deze wereld, werd ze zich bewust van zijn binnenkomst in haar. Hij hield van haar met tederheid en kracht, haar nek strelend, haar gezicht prijzend met zijn handen, totdat ze gebroken was en laag ritmisch begon te kreunen. Ze werd overweldigd door het feit dat ze door zo’n kracht werd uitgezonderd, terwijl hij op en neer ging. Ze wist nu zeker dat er een hemel bestond en dat die hier was, in haar lichaam. Het universum bevond zich in haar en ontvouwde zich in haar bij iedere beweging.’

Saskia Goldschmidt

De winst van Okri, in 1991 winnaar van The Man Booker Prize met The Famished Road, betekent dat de prijs aan de neus voorbijgaat van Saskia Goldschmidt. Zij was, met een passage uit haar De hormoonfabriek, de eerste Nederlandse genomineerde ooit voor de door het Britse literatuurmagazine Literary Review georganiseerde prijs.

Ook Richard Flanagan, winnaar van de Man Booker Prize 2014, en de Japanse successchrijver Haruki Murakami hoorden dit jaar bij de genomineerden.

Oppervlakkig

Met de Bad Sex Award wil Literary Review aandacht vragen voor “slecht geschreven, oppervlakkige of overbodige passages” met seksuele beschrijvingen in moderne fictie. Zij koesteren de hoop dat dergelijke scènes, door hun prijs, minder vaak in moderne fictie teruggevonden zullen worden.

Vorig jaar ging de Bad Sex Award naar Indisch-Amerikaanse schrijver Manil Suri.