De beste films van dit jaar in 12 minuten

The Grand Budapest Hotel is volgens criticus David Ehrlich (Little White Lies) de beste film van 2014.
The Grand Budapest Hotel is volgens criticus David Ehrlich (Little White Lies) de beste film van 2014. Foto ANP / Martin Scali

Sommige moeten nog in Nederland uitkomen, andere zijn hier al een doorslaand succes. De jaarlijkse ranglijst van criticus David Ehrlich geeft een fraai overzicht van de beste films van 2014, al is het alleen maar vanwege de vorm. Wat mag je niet gemist hebben en welke films moet je zeker nog zien?

Ehrlich goot zijn ranglijst, die hij sinds 2011 samenstelt, in videovorm. Hij monteerde de beelden van zijn 25 favoriete titels op muziek, waarbij hij in iets meer dan twaalf minuten aftelt richting nummer 1. Voor wie zijn nieuwsgierigheid niet zo lang in toom kan houden: de volledige lijst staat ook iets verder naar onderen.

Tussen de favorieten van Ehrlich, journalist bij het Britse filmtijdschrift Little White Lies, zitten enkele veelgeprezen titels, zoals Boyhood en Gone Girl. Films als God Help The Girl en Palo Alto waren in Nederland daarentegen niet of nauwelijks op het witte doek te vinden.

Een van de grote afwezigen op de lijst van Ehrlich is Interstellar, ook al is de film van Christopher Nolan wel in de intro te zien. Ook Birdman - in de Verenigde Staten nu al in de bioscoop, maar in Nederland pas volgend jaar - heeft de ranglijst van Ehrlich niet gehaald.

De volledige lijst van hoog naar laag:

 1. The Grand Budapest Hotel
 2. Inherent Vice
 3. Under The Skin
 4. Nymphomaniac
 5. Gone Girl
 6. Only Lovers Left Alive
 7. The Double
 8. God Help The Girl
 9. Force Majeure (ook wel Turist)
 10. The Tale of the Princess Kaguya
 11. Boyhood
 12. Goodbye To Language
 13. Ida
 14. Palo Alto
 15. The Babadook
 16. Mommy
 17. Why Don’t You Play In Hell?
 18. Starred Up
 19. Godzilla
 20. Listen Up Philip
 21. Love Is Strange
 22. Selma
 23. Timbuktu
 24. We Are The Best!
 25. Lucy