Goud voor Nederlandse zwemsters op 4×200 meter

De Nederlandse zwemsters hebben goud gewonnen op de 4×200 meter vrije slag bij WK kortebaan in Doha. Het kwartet zwom een wereldrecord.

Het Nederlandse team met hun gouden medaille.
Het Nederlandse team met hun gouden medaille. Foto AFP / Karim Jaafar

De Nederlandse zwemsters hebben goud gewonnen op de 4×200 meter vrije slag bij WK kortebaan in Doha. Het kwartet zwom een wereldrecord.

Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal kwamen in de finale tot een tijd van 7.32,85. Het Nederlandse kwartet dook hiermee onder de oude toptijd, die sinds december 2010 met 7.35,94 in handen was van China.

De Chinese vrouwen eindigden woensdag in 7.37,02 als tweede vóór Australië (7.38,59).

Veel lof voor Sharon van Rouwendaal

Er was veel lof voor Sharon van Rouwendaal, die als slotzwemster de titel binnenhaalde. “Ze maakt het gewoon supergoed af”, zei Femke Heemskerk, die met een splittijd van 1.51,22 verreweg de snelste was, na afloop tegen de NOS over Van Rouwendaal.

“Ik vind het zo knap van ons. Ik doe het heel vaak, maar zij zwemmen niet zo vaak de 200 meter, dus het is eigenlijk nog knapper van hen. Ik ben weer wereldrecordhoudster. Ik ben er superblij mee.”

Volgens Ranomi Kromowidjojo had Van Rouwendaal ‘het gruwelijk hard afgemaakt’.

“Het was fantastisch. Dit is wel een heel lekker begin van de week.”

In 2008 won Nederland ook het goud

Het Nederlandse viertal pakte in 2008 in Manchester ook de titel met een wereldrecord. Toen bestond de estafette uit Dekker, Heemskerk, Kromowidjojo en de inmiddels gestopte Marleen Veldhuis. Zij zwommen toen een tijd van 7.38,90. Dat was tot vandaag ook het Nederlands record.

De vrouwen plaatsten zich in de series als overtuigend voor de finale. Toen was Esmee Vermeulen de vierde zwemster. Ze moest in de finale plaats maken voor Kromowidjojo.