Shell zou op BP azen: koers omhoog

Het gerucht alleen al is genoeg om de beurskoersen te laten dansen: oliegigant Shell beraamt een overname van BP.

Gisteren schoten de aandelen van BP en Shell met respectievelijk 5 en 4 procent omhoog. Vanochtend zette die opmars zich voort. Kennelijk blijven handelaren speculeren op een overname.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een lage olieprijs tot overnames leidt. In 1998 nam BP Amoco over bij een prijs van nog geen 20 dollar per vat. Even later nam Exxon Mobil over, en Chevron Texaco.

De meeste analisten geloven er niets van dat Shell nu wil toeslaan. Ook al is de koers van BP door de nasleep van de ramp in de Golf van Mexico nog steeds ondergewaardeerd. En heeft Shell al belangstelling getoond voor BP.

BP zou tal van onzekerheden met zich meebrengen. Bijvoorbeeld in Rusland waar het een belang van 20 procent heeft in Rosneft dat fors geraakt wordt door de westerse sancties. Ook is de afwikkeling van de olieramp in 2010 nog niet afgerond.

Een overname is op het eerste gezicht dus niet logisch, maar niet ondenkbaar. Oliemaatschappijen trekken zich in de regel weinig aan van de korte termijn. De betrokkenen hullen zich in stilzwijgen.