Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Gemeenten op koers met jeugdhulp’

Foto ANP / Roos Koole

Gemeenten hebben de afgelopen maanden duizenden contracten gesloten met aanbieders van jeugdhulp. Het Rijk hoeft dan ook niet in te grijpen om ervoor te zorgen dat hulp aan kinderen en gezinnen vanaf januari gewoon doorgaat, meldden de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Justitie) vandaag.

Overal in Nederland kunnen kinderen en gezinnen in 2015 terecht bij hun gemeente voor jeugdhulp. Teeven en Van Rijn constateren dat hier en daar nog wat puntjes op de i moeten worden gezet, maar dat jeugdhulp overal is gewaarborgd.

Ook al is volgens het ministerie de voortzetting van de jeugdzorg in 2015 niet in gevaar, toch ziet NRC Handelsblad-redacteur Ingmar Vriesema nog een aantal serieuze problemen. Zo moeten veel gemeenten, aldus VWS, nog afspraken maken met huisartsen over het doorverwijzen van kinderen naar specialistische zorg. Veel huisartsen – cijfers heeft VWS niet direct beschikbaar - weten zelfs nog niet naar welke instellingen ze de kinderen precies moeten doorverwijzen. Vriesema:

Ook het betalen van de rekeningen van jeugdzorginstellingen is een ‘punt van zorg’, schrijft VWS: liefst 40 procent van de gemeenten heeft het factuur- en declaratiesysteem nog niet op orde. Is dat volgend jaar – lees: over dik drie weken – nog steeds het geval, dan zijn betalingsachterstanden waarschijnlijk: gemeenten die instellingen niet op tijd betalen vanwege administratieve problemen.

Jeugdhulp vanaf januari verantwoordelijkheid van gemeenten

In de paar gevallen waar nu nog geen handtekeningen onder de contracten staan is de hulp gewaarborgd aldus staatssecretaris Van Rijn. In januari is de jeugdzorg niet langer een taak van provincies en het Rijk, maar een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Van Rijn zegt:

“Mij rest maar één conclusie: gemeenten en aanbieders hebben een indrukwekkende prestatie geleverd. Een maand geleden was duidelijk dat er nog veel moest gebeuren. Nu is er zekerheid voor kinderen en gezinnen die jeugdhulp nodig hebben.”

Jeugdzorg Nederland zegt in een reactie:

“Vrijwel overal zijn de contracten nu rond en dat is goed nieuws. Daar is de afgelopen tijd door gemeenten en aanbieders hard aan gewerkt. Nog niet alle knelpunten zijn opgelost, maar de staatssecretarissen hebben deze goed in beeld. De komende tijd blijven alle partijen samenwerken aan oplossingen.”