Er is (nog steeds) veel mis met Nederland champignonland

De kans dat er op dit moment ergens in Nederland in strijd met de wet champignons worden geteeld is ongeveer 100 procent. Uit het zoveelste onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt namelijk dat 79 procent van de onderzochte champignonbedrijven zich niet aan de wet houdt.

Al jaren komen er slechte verhalen uit champignonland. De Inspectie controleert er al sinds 2007 met ‘Champignon interventieteams’. Geregeld wordt er illegale tewerkstelling, onderbetaling of fiscale fraude geconstateerd. Vorig jaar legde de Inspectie nog voor 3 miljoen euro aan boetes op.

Nederland is een echt paddenstoelenland. Na China, de VS en Polen zijn we de grootste producent en goed voor een omzet van zeker 240 miljoen euro per jaar.

Vroeger was het een nog groter zooitje in de paddenstoelensector. Vandaar dat keurmerk Fair Produce werd opgericht. Het grootste deel van de telers heeft dat keurmerk. Het staat voor het uitbetalen van “een eerlijk loon” aan de plukkers en “werken onder goede arbeidsomstandigheden”. Ook de meeste Nederlandse supermarkten hebben zich bij Fair Produce aangesloten.

Wie ook het Fair Produce keurmerk hebben? Juist, een wezenlijk deel van de recent betrapte bedrijven, bevestigt Inspectie-woordvoerder Paul Q van der Burg. Dat roept de vraag op wat het keurmerk waard is.

Via Fair Produce-projectleider Gerlof Roubos is die niet te beantwoorden.

“Ik krijg van de Inspectie niet te horen welke bedrijven niet goed bezig zijn. Dus ik weet ook niet welke bij ons zijn aangesloten.”

    • Camil Driessen