Eon stoot kolencentrales af - en hier komen kolen vandaan

Een 800 meter diepe kolenmijn in Colombia. Colombia is de grootste koolproducent van Latijns-Amerika. Meer dan 120 mijnen voldoen er niet aan de veiligheidsvoorschriften. Mijnwerkers lijden onder meer aan artritis, huidziekten en een verhoogde bloeddruk. Foto Reuters

Energiereus Eon wil van zijn kolencentrales af. Dat terwijl de nieuwe centrale op de Maasvlakte juist wordt getest.

De fossiele tak van het bedrijf is goed voor ruim 51 gigawatt vermogen - tegenover 4,4 gigawatt uit zonne- en windenergie. Eon splitst zich op in een duurzaam energiebedrijf en een ‘ouderwets’ brandstofbedrijf.

In Nederland is minder dan 5 procent van de energie die we gebruiken hernieuwbaar, volgens het CBS. Wat we het meest gebruiken: aardolie, gevolgd door aardgas.

Spotgoedkoop is op dit moment steenkool, de prijs ligt met 70 euro per 1.000 kilo zo’n dertig procent lager dan in 2010, door overaanbod uit de VS. Maar waar komen die kolen eigenlijk vandaan? In beeld: steen- en bruinkolenmijnen.

    • Bas van Kooij