Einde aan Nederlands verzet tegen EU-maatregelen belastingontwijking

Nederland werkt voortaan mee aan de Europese maatregelen om belastingontduiking te voorkomen. De bekritiseerde fiscale regeling tussen Nederland en Starbucks is hier een voorbeeld van.
Nederland werkt voortaan mee aan de Europese maatregelen om belastingontduiking te voorkomen. De bekritiseerde fiscale regeling tussen Nederland en Starbucks is hier een voorbeeld van. Foto ANP Lex van Lieshout

Nederland staakt het verzet tegen een maatregel die misbruik moet voorkomen van de zogeheten Europese moeder-dochterrichtlijn, bedoeld om belastingontwijking door bedrijven te voorkomen. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) eerder deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Europese ministers van Financiën wilden drie weken geleden al een besluit nemen over de anti-misbruikmaatregel, maar op verzoek van enkele landen werd dit uitgesteld. Nederland vond de maatregel te ruim geformuleerd en vreesde dat zij ook bonafide bedrijven zou raken. Het eiste “meer uitleg en juridische zekerheid”. Maar andere lidstaten willen na Lux-Leaks, de recente onthulling over belastingontwijking door multinationals in Luxemburg, niet langer wachten. Volgende week dinsdag wordt de maatregel in Brussel besproken.

Dubbele belasting

De moeder-dochterrichtlijn moest oorspronkelijk voorkomen dat moedermaatschappijen en dochterbedrijven dubbele belastingen betalen. De regels bleken echter vatbaar voor misbruik, doordat dividenden en winsten niet in elk EU-land op dezelfde wijze worden belast. De nieuwe anti-misbruikbepaling geeft lidstaten meer ruimte om in te grijpen in zulke situaties. In zijn brief schrijft Wiebes dat het kabinet “akkoord kan gaan” met de maatregel, maar dat hij het EU-voorzitterschap van Nederland, in de eerste helft 2016, wil aangrijpen om te zien of aanpassing van de richtlijn ook echt nodig is. Wiebes benadrukt dat Nederland de voorkeur blijft geven aan internationale oplossingen tegen belastingontwijking, dus niet uitsluitend in EU-verband. Ook zal Nederland “in de gaten houden” hoe secuur de richtlijn door andere EU-leden wordt ingevoerd.

Gisteren werd bekend dat de Duitse, Franse en Italiaanse minister van Financiën de Europese Commissie in een brief oproepen tot een Europa-wijde aanpak van belastingontwijking. Eind 2015 zou hiertoe een nieuwe, bredere richtlijn klaar moeten liggen. De strijd tegen fiscale trucs heeft volgens de ministers “een keerpunt” bereikt en is “onomkeerbaar”. “De diagnose is gemaakt en de oplossingen zijn bekend dus we moeten zonder verdere vertraging handelen.”

Lees ook: Brussel voert de druk op fiscale regime Nederland op € en Tekent vertrek Starbucks het einde van ‘Nederland belastingparadijs’?