Bill Cosby aangeklaagd om seksueel misbruik

De Amerikaanse komiek Bill Cosby is in Los Angeles aangeklaagd voor seksueel misbruik. Judy Huth zegt dat Cosby haar in 1974 op 15-jarige leeftijd heeft aangerand in de Playboy Mansion.
De Amerikaanse komiek Bill Cosby is in Los Angeles aangeklaagd voor seksueel misbruik. Judy Huth zegt dat Cosby haar in 1974 op 15-jarige leeftijd heeft aangerand in de Playboy Mansion. EPA / Jeff Kowalsky

Voor het eerst sinds de recente beschuldigingen van seksueel misbruik klaagt een vermeend slachtoffer Bill Cosby officieel aan. Cosby - nu 77 jaar oud - zou de vrouw in 1974 hebben misbruikt.

De vrouw zegt dat ze met een vriendin met Cosby aan de praat raakte op de set van een film in een park in Los Angeles. Daarna zouden ze hebben afgesproken op een tennisclub, waar ze op initiatief van Cosby een drankspelletje deden. Vervolgens gingen ze mee naar zijn huis, waar het misbruik plaatsvond. Cosby zou de meisjes (van vijftien en zestien jaar oud) hebben gevraagd te liegen over hun leeftijd.

Persbureau Reuters citeert uit de aanklacht:

“Dit traumatische incident, op zo’n jonge leeftijd, heeft bij het slachtoffer psychische schade en angst veroorzaakt, waar ze haar hele leven last van heeft gehad.”

De vrouw wil schadevergoeding. De advocaat van Cosby geeft geen commentaar. Ook in 2005 klaagde een vrouw Cosby aan voor seksueel misbruik. Toen schikte hij de zaak.

Volgens de Los Angeles Times kunnen mensen die worden beschuldigd van ernstige seksuele geweldpleging bij minderjarigen in Californië alleen strafrechtelijk worden berecht als het misbruik plaatsvond in 1988 of later.

Reeks beschuldigingen adres Cosby

Nadat een comedian Cosby tijdens een optreden “een verkrachter” noemde, zochten verschillende vrouwen contact met de pers. Zij zeggen dat Cosby ze, tientallen jaren geleden, heeft gedrogeerd en daarna verkracht. De vrouwen noemen uiteenlopende redenen waarom ze het misbruik zo lang voor zich hebben gehouden. Volgens de advocaten van Cosby zijn de beschuldigingen nergens op gebaseerd.

NBC en Netflix hebben onlangs projecten afgezegd met Cosby vanwege de beschuldigingen. Ook is zijn beroemde serie The Cosby Show zonder uitleg geschrapt uit het aanbod van een kabeltv-aanbieder.

Lees ook: ‘Uitgebreide getuigenissen tegen Bill Cosby’ en Van icoon tot persona non grata (€)