Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Eén jaar lang fotograferen bewijst het: de horizon is elke dag anders

28 juni 2012. Bruno van den Elshout maakte in één jaar 8.785 foto’s van de horizon bij Kijkduin.
28 juni 2012. Bruno van den Elshout maakte in één jaar 8.785 foto’s van de horizon bij Kijkduin. Foto Bruno van den Elshout

Inspiratie kan overal toeslaan, ook – juist – tijdens een strandwandeling. Bruno van den Elshout liep in 2011 met vrouw en zoontje over het strand bij hun woonplaats Den Haag toen het jongetje naar lichten aan de horizon wees. „Vliegtuig”, riep hij. Maar het was een schip. Het zette zijn vader aan het denken over hoe zee, lucht en water ineenvloeien, hoe ze bij bepaald licht onderling uitwisselbaar zijn, hoe onveranderlijk en toch altijd anders de zee en de hemel zijn.

Die mijmering werd het begin van het project New Horizons. Eén jaar lang, iedere dag, ieder uur maakte hij vanaf een vast punt een foto van de horizon, en daarmee van het strand en de zee – of beter gezegd, liet hij de camera een foto maken die hij op het dak had opgesteld van een hotel in Kijkduin. De beelden kwamen meteen online.

Dat jaar leverde 8.785 beelden op, die uiteraard veel op elkaar leken. Voor de tentoonstelling in Panorama Mesdag, de mooist denkbare plek voor zoiets, koos hij er 23 die voor zijn gevoel laten zien hoe oneindig veel verschijningsvormen er zijn van de plek waar water en lucht elkaar ontmoeten. „Aan de horizon is geen dag hetzelfde”, schrijft hij in zijn toelichting.

Het mooiste voorbeeld zijn de twee grote beelden die met één uur verschil zijn gemaakt op 28 juni 2012. Het ene laat een wittige hemel boven een blauwe zee zien, een uur later is juist de hemel blauw en de zee wit. De foto ertegenover lijkt lichtgevend te zijn, met de felle lichten van een schip in de verte en de helblauwe gloed die je met Arctisch ijs associeert. Of vult de lucht zich aan het begin of het einde van de dag met een roze gloed die het water meekleurt. Soms is de horizon een harde streep, soms vervaagt die in de verte, soms is die helemaal verdwenen in de lucht, of in het water.

Het is een meditatieve tentoonstelling waar, juist omdat het onderwerp en het kader elke keer hetzelfde zijn, je ogen en je geest de ruimte krijgen om de verschillen tussen dag en nacht, ruw en rustig weer, kleur en vaalheid te ervaren. Aan de horizon is geen dag hetzelfde.