2Doc: Ik hoor hier niet thuis

NPO 2, 23.00-00.20u.

„Ik vind mezelf niet gek. Ik ben een van de normaalste cliënten die hier op Kadijkerkoog rondloopt,” zegt Peter Schuster. Hij woont in een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Purmerend, maar wil daar niet zijn hele leven blijven wonen. „Ik wil gewoon in een normaal huis wonen, met een vriendin en kinderen. Daar hoor ik thuis. Niet hier.”

Zijn wens lijkt (gedeeltelijk) in vervulling te gaan. Gehandicapten moeten volgens de directeur van de instelling niet meer worden weggestopt, ze moeten integreren.

Er worden nieuwe woningen gebouwd, zodat gehandicapten in een woonwijk tussen ‘gewone mensen’ komen te wonen.

In de documentaire Ik hoor hier niet thuis worden Peter en zijn groepsgenoten in dit zeven jaar durende bouwproces gevolgd. Peter kijkt ernaar uit: „Het lijkt me wel leuk, tussen de normale mensen. Daar zijn ook normale meisjes.”

Naarmate het proces vordert, worden de bewoners onzeker. Misschien werkt het wel helemaal niet, tussen de ‘gewone mensen.’ De verkoop van de huizen lijkt niet van de grond te komen. „ Misschien zijn ze wel bang voor ons. Dat is jammer, nu kunnen we nog niet leren hoe het is tussen de sociale mensen.”