Dit schrijven andere media vandaag

Autumn leaves are pictured on an fall day in Vertou, near Nantes, October 21, 2014. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Duitsland wil Europese aanpak belastingontwijking

Duitsland, Frankrijk en Italië hebben de Europese Commissie opgeroepen om binnen een jaar met regels te komen die belastingontwijking door multinationals moeten bestrijden, schrijft de Volkskrant.

De regels moeten een einde maken aan de agressieve belastingstrategieën van landen die het multinationals mogelijk maken belasting te ontwijken, zo schrijft de krant.

De drie landen hebben een brief geschreven aan de voorzitter van Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. De brief lijkt vooral gericht tegen controversiële belastingafspraken die landen als Luxemburg en Nederland met grote bedrijven als Pepsi, Amazon, Starbucks, Ikea en talloze andere multinationals hebben gesloten.

“Het gebrek aan belastingharmonisatie in de Europese Unie is een van de belangrijkste oorzaken van agressieve belastingplanning, erosie van de belastingbases en het rondschuiven van bedrijfswinsten binnen de gemeenschappelijke markt”, zo schrijven de Duitse, Italiaanse en Franse minister van Financiën in de brief aan Juncker.

‘Shell denkt aan overname BP’

In Londen gaan er geruchten dat Shell werkt aan een overnamebod op concurrent BP, bericht Business Insider. Om die reden schoten de koersen van beide bedrijven gisteren omhoog.

Shell wilde niet reageren op de geruchten, BP was niet bereikbaar voor commentaar.

“De aandelenkoers van BP is gestegen door geruchten over mogelijke interesse van Shell in het bedrijf”, zegt analist Chris Beauchamp van IG tegen Business Insider. “Maar het lijkt moeilijk te geloven dat Shell zo’n grote aankoop doet in deze moeilijke tijden op de oliemarkt.”

Shell heeft op dit moment een beurswaarde van 175 miljard euro, BP is op de beurs ruim 100 miljard euro waard, schrijft RTL Z.

Grote reorganisatie bij Boekel De Nerée

Het Amsterdamse advocatenkantoor Boekel De Nerée gaat grondig reorganiseren, meldt het FD. Het kantoor wil personeel ontslaan, een nieuwe beloningsstructuur invoeren en een ceo aanstellen die geen advocaat of notaris is.

De maatregelen zijn volgens de top van het bedrijf nodig om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden en de toenemende concurrentie in de Nederlandse advocatuur.

Boekel neemt daarnaast afscheid van het bedrijfsmodel waarin senior-partners automatisch en onafhankelijk van hun prestaties recht hebben op een hoger winstdeel, schrijft het FD. Voortaan zal er wel gekeken worden naar de werkzaamheden van senior-partners. Ook zullen 15 ondersteunende medewerkers worden ontslagen.

Ook wil Boekel de Nerée de aandelenconstructie van de vennootschap wijzigen. Op dit moment zijn partners de enige aandeelhouders, maar dat wil het advocatenkantoor voortaan ook openstellen voor jongere werknemers.

Boekel De Nerée maakt op dit moment een moeilijke fase door. De omzet van het bedrijf daalde vorig jaar met 10 procent tot 31,6 miljoen euro, en het resultaat voor belastingen zakte van 3,9 tot 3,1 miljoene uro. Eind 2013 werkten er 201 mensen bij Boekel.

    • Dolf de Groot