Den Haag versoepelt verbod op vervoer van kippen en kuikens

Den Haag wil afspraken met de pluimveesector over hygiëne. Die moeten verspreiding van het vogelgriepvirus beperken.

Smient Foto Shutterstock

Pluimveehouders in een groot deel van Nederland mogen vanaf vandaag weer dieren van en naar hun stal vervoeren. Ook komt er dan een einde aan het jachtverbod. In het westen van het land blijven wel alle maatregelen tegen de vogelgriep van kracht. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw, PvdA) gisteren aangekondigd.

Het vervoers- en jachtverbod blijven ook gelden voor de bedrijven in de buurt van Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude, waar afgelopen weken pluimveehouderijen zijn geruimd wegens vogelgriep. In overige regio’s mogen transportwagens bij het vervoeren van kippen en kuikens nog altijd slechts één bedrijf per rit aandoen. Daarna moet de wagen schoongemaakt en ontsmet worden.

Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, is tevreden met het aangepaste pakket maatregelen. De organisatie had gedreigd naar de rechter te stappen, omdat ze een versoepeling van het beleid wilde.

Dijksma zei gisteren niet onder de indruk van dreigementen uit de sector te zijn. Ze benadrukte te luisteren naar de adviezen van deskundigen. „De wensen van de sector zijn niet leidend”, aldus de staatssecretaris.

Eerder deze week bleek dat wilde eenden het vogelgriepvirus met zich meedragen. In de buurt van Kamerik werden smienten met het H5N8-virus gevonden. Smienten komen vooral voor in waterrijke gebieden. Dat zou kunnen verklaren waarom bedrijven in pluimveerijke gebieden als de Peel en de Veluwe vooralsnog niet zijn getroffen door de vogelgriep.

Om te voorkomen dat de bacterie via de smient in een afgesloten stal belandt, wil de staatssecretaris afspraken maken met de sector over hygiëne. Boeren moeten bijvoorbeeld schone kleding en laarzen aantrekken en douchen voor ze de stal ingaan. Voor veel boeren is dat al vanzelfsprekend. De verantwoordelijkheid voor dergelijke voorzorgsmaatregelen ligt volgens Dijksma bij boeren zelf.

Voor zover het ministerie kan overzien hebben de getroffen bedrijven zich wel aan de hygiënevoorschriften gehouden. Het virus komt mogelijk ook via ongedierte de stal in.