De krant heeft het gedaan

None

„Je bent gek!” „Nee, ik ben de hoofdredacteur!” Het is iets wat je op redacties kan horen, maar het is zelden zo dat een ijdele hoofdredacteur van een krant de schurk is, zoals in de Noorse stopmotionfilm Solan en Ludwig en de sneeuwmachine.

Hoofdredacteur Polsen, wiens Flaklypa Post nauwelijks nog wordt gelezen omdat het alleen nog over het weer en schandalen gaat in plaats van ‘belangrijke verhalen’, steelt de sneeuwmachine van uitvinder Reodar. Hij belooft zijn lezers namelijk al weken sneeuw, maar een witte Kerstmis lijkt inmiddels uitgesloten. Als Polsen het klimaat een handje helpt, loopt alles uit de hand natuurlijk, zeker als Press Robot 3000 (met ingebouwde schandaalmodule) zich ermee bemoeit („Heeft u al uw relatiegeschenken bij de belastingen aangegeven?”). Niks boven gezonde, natuurlijke sneeuw.

De Noorse regisseur Rasmus A. Sivertsen legt zich toe op animatiefilms met een milieuboodschap; zo kreeg Pelle Politbil het aan de stok met milieucriminelen. Deze film over de praatgrage specht Solan, het bange egeltje Ludwig en de vaderlijke uitvinder Reodar herinnert in de verte aan Wallace en Gromit van studio Aardman, met allerlei koddige uitvindingen. Maar zonder Britse humor, Amerikaanse ‘production values’ of sterke personages rest een voorspelbare film waar je kleutertjes kan parkeren zonder ze een daverend plezier te doen.

    • Coen van Zwol