Daar staan we dan weer (zucht)

Foto’s AP/reuters

Ieder jaar met Thanksgiving moeten de dochters van Obama weer netjes opdraven voor de foto zoals te zien is op deze pagina’s.

Vorige week werd de nieuwste foto genomen (rechtsonder). De foto haalde veel kwaliteitskranten in Nederland niet, want die jaarlijkse traditie kennen we nu wel.

Maar dit jaar was de traditionele foto aanleiding voor een 31-jarige medewerkster van een Republikeinse politicus, om een open brief te schrijven aan Sasha en Malia Obama waarin ze de houding van de beide meisjes aan de kaak stelde.

‘Laat een beetje klasse zien’, schreef Elizabeth Lauten afgelopen vrijdag. „Sta rechtop. Doe ten minste alsof het Witte Huis belangrijk voor je is. Kleed je zodanig dat je respect verdient, en niet een plekje aan een bar.’

Sasha (13) en Malia (16) zouden volgens Lauten geen goede rolmodellen zijn en dat hebben ze van Barack en Michelle , ‘omdat zij geen waardering hebben voor hun eigen positie en ook niet voor het land’.

Lauten zette de brief op Facebook en massale verontwaardiging was haar deel (en ook een beetje instemming). Twee dagen later voelde ze zich gedwongen ontslag te nemen.