Colombia en de FARC gaan weer praten over vrede

In beslag genomen wapens van FARC, andere groeperingen en criminele bendes net voordat ze worden omgesmolten in de nationale staalfabriek van Colombia.
In beslag genomen wapens van FARC, andere groeperingen en criminele bendes net voordat ze worden omgesmolten in de nationale staalfabriek van Colombia. Foto AFP/Guillermo Legaria

Colombia en de linkse rebellenbeweging FARC gaan weer onderhandelen over vrede. De eerste gespreksronde vindt nog voor het eind van het jaar plaats, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de vredesbesprekingen tegenover persbureau Reuters.

De vredesbesprekingen tussen de regering en de FARC werden halverwege vorige maand door president Santos opgeschort nadat een generaal door de rebellen was ontvoerd. In november hadden besprekingen tussen beide kampen moeten plaatsvinden in Cuba, maar een dag voordat de nieuwe overlegronde zou plaatsvinden werd generaal Ruben Dario Alzate ontvoerd nabij de Colombiaanse stad Quibdo.

Noodzaak bestand

Naast de generaal werden ook twee andere personen ontvoerd. De drie werden afgelopen weekend vrijgelaten en overgedragen aan een team van het Internationale Rode Kruis.

President Santos zag in het incident een aanleiding om de twee jaar durende besprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering op te schorten. Hij zei dat het overleg pas kon worden hervat als Alzate zou worden vrijgelaten.

De FARC stelde dat de ontvoering de noodzaak duidelijk maakt van een staakt-het-vuren. Gevechten tussen beide partijen gingen tijdens de onderhandelingen namelijk door.

Generaal Alzate staat aan het hoofd van een speciale legereenheid die actief is in het gebied waar hij werd ontvoerd. Hij was de hoogst geplaatste officier die de FARC tot nu toe kidnapte.