‘Burn this bitch down!’ - onderzoek naar rol stiefvader Brown bij rellen

Louis Head (derde van links) op het moment dat de vrijspraak van Wilson bekend wordt gemaakt.
Louis Head (derde van links) op het moment dat de vrijspraak van Wilson bekend wordt gemaakt. Foto ANP/Larry W. Smith

De politie van St. Louis onderzoekt de rol van Louis Head, de stiefvader van Michael Brown, tijdens de rellen van vorige week. In het stadje Ferguson braken onlusten uit toen een volksjury besloot dat de agent niet vervolgd hoefde te worden voor het doodschieten van Brown.

Head zou na het horen van het vonnis op straat het opruiende ‘Burn this bitch down!’ hebben geschreeuwd. Die uitspraak wordt nu meegenomen in een groter onderzoek naar de rellen van afgelopen week. Er is nog geen apart onderzoek naar Head ingesteld en het is nog niet bekend op welke gronden de stiefvader van Brown aangeklaagd kan worden.

Volgens advocaat Benjamin Crump van de familie Brown was zijn cliënt zeer geëmotioneerd toen hij de uitspraak deed. Crump noemt de reactie van Head wel ‘compleet ongepast’.

Minder Nationale Garde in Ferguson

Vorige week maandag braken rellen uit in Ferguson toen een volksjury besloot om de blanke agent Darren Wilson niet te vervolgen voor de dood van de zwarte tiener Michael Brown, afgelopen augustus. Daarbij werden twaalf winkels in brand gestoken. De politie verrichtte tientallen arrestaties.

Ook in de nachten daarna bleef het onrustig in Ferguson. De Nationale Garde werd door de gouverneur opgeroepen en was in het gebied aanwezig met 2.200 reservisten. Dat aantal gaat de komende dagen weer naar beneden, zo bleek gisteren.