Boijmans speculeerde met optie voor aankoop van sculptuur

Aangekocht beeld van Rosso. Foto Aad Hoogendoorn

Museum Boijmans Van Beuningen heeft voor de koop van een sculptuur van de Italiaanse kunstenaar Medardo Rosso met succes gespeculeerd op de dollarkoers. Dat blijkt uit een reconstructie van de fondsenwerving voor het beeld.

Dit voorjaar kocht het museum, terwijl het nog op zoek was naar geld voor het beeld, voor 22.000 euro een optie. Daarmee zou het op 15 november, de datum waarop de Amerikaanse verkoper wilde dat het aankoopbedrag er moest zijn, 2,5 miljoen dollar kunnen kopen tegen de lage koers van het voorjaar. Die beredeneerde gok pakte goed uit, want door de gestegen dollarkoers boekte het museum in november 123.000 euro optiewinst.

Boijmans-directeur Ex: : „Het vuur voor dat beeld, gaf me de moed alles te doen om zo’n aankoop voor elkaar te krijgen.” Als de dollar niet was gestegen, had de optie het museum een verlies van 22.000 euro opgeleverd.

De raad van toezicht gaf Ex toestemming voor de transactie. Voorzitter Jan Loorbach: „Ik zou het geen speculatie willen noemen, maar goed Rotterdams zakendoen. De financiële specialisten in de raad voorzagen dat de dollarkoers zou stijgen. Met de optie vermeden we vooral het risico dat het beeld duurder zou worden.” En als de dollar in waarde zou zijn gezakt? Loorbach: „Dan was die optiepremie verdomde sneu geld geweest.”

De Nederlandse Museumvereniging zegt niet eerder gehoord te hebben van zo’n valutatransactie bij leden. Het Rijksmuseum en Haags Gemeentemuseum zeggen bij verwachte grote buitenlandse uitgaven weleens dollars aan te schaffen als de koers gunstig lijkt. Opties kopen doen ze niet. Directeur Wim Pijbes verwijst naar het strenge treasury statuut van het Rijks. Collega Benno Tempel van het Gemeentemuseum vindt „dat openbare kunstinstellingen niet horen te speculeren”. Volgens Loorbach verdient het Rotterdamse voorbeeld juist navolging.

    • Arjen Ribbens