Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘België gaat Palestina erkennen als staat’

Een man zwaait voor de poort in Damascus met een Palestijnse vlag. Volgens Le Soir wil de Belgische regering Palestina erkennen als staat.
Een man zwaait voor de poort in Damascus met een Palestijnse vlag. Volgens Le Soir wil de Belgische regering Palestina erkennen als staat. Foto ANP/EPA/Abir Sultan

Palestina wordt mogelijk door België erkend als staat. Volgens Le Soir hebben de regeringspartijen hierover een akkoord gesloten en wordt de resolutie tot erkenning mogelijk volgende week in stemming gebracht in het parlement. Het land zou na Zweden pas het tweede Europese land zijn dat Palestina officieel erkent.

De stap van België komt op het moment dat de tweestatenoplossing in Europa steeds vaker als uitweg wordt gezien uit het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Zo stemden de parlementen van Groot-Brittannië en Spanje eerder dit jaar symbolisch voor de erkenning van de staat, zonder dat dit de regeringen in die landen ook echt verplichtte tot erkenning. De Franse Assemblée voegde zich daar gisteren bij.

Minister Koenders (buitenlandse zaken) herhaalde eind vorige maand dat wat Nederland betreft erkenning van Palestina voorlopig nog niet aan de orde is. Volgens de minister draagt erkenning nu niet bij aan het hervatten van de vredesbesprekingen. Hij wil de erkenning wel mogelijk maken, maar dat moet gebeuren op een “strategisch moment” als het “effectief en reëel” is in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Koenders gaat daarmee wel verder dan zijn voorganger Timmermans, die erkenning alleen zag als sluitstuk van het vredesproces.