De rente staat lager en lager, maar rood staan blijft even duur

None

De rente daalt en staat op historisch lage niveaus. Banken leenden nog nooit zo goedkoop. Als consument merk je dat direct bij je spaargeld, want daar krijg je nog nauwelijks rente op. Maar hoe zit het eigenlijk met rood staan? Dat zal dan toch ook een stuk goedkoper zijn geworden?

Het antwoord op de vraag gaat veel mensen aan. Bijna de helft van de Nederlanders staat namelijk wel eens rood, blijkt uit onderzoek van toezichthouder AFM. Gemiddeld staat deze groep 1.124 euro in de min. In de kosten verdiepen die Nederlanders zich niet. „De kennis over de rente bij rood staan is slecht”, vindt de AFM. Consumenten denken dat de rente veel lager is dan die in werkelijkheid is.

Wat kost rood staan?

Rood staan is niet goedkoop. Van de grote banken staat de rente sinds 2011 het laagst bij SNS (sinds kort kun je er maandelijks drie dagen ‘gratis’ rood staan, daarna betaal je 11 procent op jaarbasis). Staatsbank ABN Amro is al geruime tijd de duurste, met 14 procent. Alleen nieuwkomer Knab, een internetbank, hanteert een fors lagere rente (rood staan kan daar alleen als dat bedrag gedekt is met spaargeld).

Het opvallendste is dat er bij geen enkele bank ook maar enig verband met de dalende rente op de kapitaalmarkten te ontdekken is.

Bij ING is dat helemaal apart omdat de bank op zijn website zelfs expliciet stelt dat het rentepercentage verhoogd of verlaagd kan worden, „bijvoorbeeld door ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt”.

Waarom rekenen banken die lage rente nou niet door?

De ene bank beantwoordt de vraag duidelijker dan de andere. Hieronder alle antwoorden op deze vraag op een rij:

ABN Amro (de rentestand is daar sinds 2009 onveranderd): „Macro-economische ontwikkelingen en (nu lage) rentestanden zijn verwerkt in de rentestand van rood staan.”

ING: „De roodstandtarieven van de ING vertegenwoordigen de positie die ING wil innemen op deze markt.” Met de rente „dienen de kosten die gemaakt worden voor het aantrekken van geld goedgemaakt te worden”.

SNS (is tegenwoordig ‘Heel Normaal’): „Roodstand wil SNS niet met lage tarieven promoten, ongeacht de economische omstandigheden. Geld lenen kost immers geld.”

Rabobank (sinds 2010 onveranderde rente) stelt dat rente wordt bepaald door verschillende componenten: „De funding wordt gebaseerd op een combinatie van korte- en lange termijnrente.”

Triodos (geeft toe met winst andere kosten te dekken): „Wij bekijken de kosten en opbrengsten van de betaalrekening als geheel. De betaalrekening voor particulieren is op zichzelf niet winstgevend. Een geldopname bij een automaat is ook nog steeds gratis voor de consument, terwijl dat in feite natuurlijk helemaal niet zo is.”

    • Camil Driessen