Anti-IS-coalitie voerde duizend luchtaanvallen uit - “opmars gestuit”

Een luchtaanval op Kobani, Syrië.
Een luchtaanval op Kobani, Syrië. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

De internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft inmiddels al ongeveer duizend luchtaanvallen uitgevoerd. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Vandaag is de internationale coalitie tegen IS voor het eerst bijeen in Brussel.

Kerry stelt verder dat er al ernstige schade is toegebracht aan de extremistische beweging, maar dat de strijd nog jaren kan duren. In een statement van de coalitie wordt verder gezegd dat de “opmars van IS in Irak en Syrië wordt gestuit”. Na de bijeenkomst zei Kerry dat de strijd waarschijnlijk nog jaren zal duren, maar dat de pogingen van de anti-IS-coalitie al wel impact hadden op IS. “We zullen zo lang als nodig doorgaan”, zei Kerry.

Geen westerse grondtroepen

De anti-IS-coalitie ondersteunt tegenstanders van de terreurbeweging in Irak en Syrië met wapens en bombardeert posities van de extremisten in Syrië en Irak. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is namens Nederland aanwezig. Ook Nederland heeft luchtaanvallen uitgevoerd. Maar westerse grondtroepen zijn uit den boze, aldus Koenders na het overleg. Grondtroepen zijn essentieel, maar dan moet het om het Iraakse leger en Koerdische strijders gaan. Volgens Koenders was er bijna niemand die al wil spreken over inzet van troepen buiten de regio.

Assad: bombarderen is zinloos

Vorige week vond een interview plaats met de Syrische president Assad waarin hij zich uitliet over de luchtaanvallen op IS. Het interview verscheen toevalligerwijs vandaag. Assad, die zich niet vaak laat interviewen door westerse media, zegt in het interview dat luchtaanvallen van de internationale coalitie de afgelopen maanden geen resultaat hebben gehad. “Je kunt terrorisme niet bestrijden met luchtaanvallen. Er zijn militairen op de grond nodig, die het land kennen en die kunnen reageren.”

NAVO-hoofdkwartier omgetoverd

De anti-IS-coalitie hield de bijeenkomst in het NAVO-hoofdkwartier. Dat hoofdkwartier moest gauw aangepast worden voor de gelegenheid: NAVO-symbolen werden afgeplakt en vlaggen opgeborgen, omdat de NAVO als organisatie geen deel uitmaakt van de coalitie. Dat de VS er toch op aandrongen het gebouw te gebruiken “is begrijpelijk”, zo zeiden diplomaten. De VS financieren immers voor een groot deel de NAVO.

Eerder vandaag kwam naar buiten dat Iran naar eigen zeggen nooit betrokken is geweest bij luchtaanvallen op IS.