Wordt zij de eerste vrouw met de mooiste goal van het seizoen?

Ierse spits Stephanie Roche in de kleedkamer van haar club Albi in Frankrijk.
Ierse spits Stephanie Roche in de kleedkamer van haar club Albi in Frankrijk. Foto AFP/ Remy Gabalda.

Ze is 25, speelde destijds voor een Ierse club waarvan je de naam al tijdens het lezen weer vergeten bent en was daar gewend te voetballen voor een publiek van mensen die toevallig waren komen aanwaaien. En het zou zomaar kunnen dat Stephanie Roche uit Dublin er met de Puskás Award van de FIFA vandoor gaat, de prijs voor de mooiste goal van het afgelopen seizoen. Want haar plek tussen de drie overgebleven kandidaten betekent voor velen meer dan alleen erkenning voor een bijzonder mooie volley.

Het speelt toch mee dat Iers international Roche de eerste vrouw is die in het vijfjarige bestaan van de award bij de laatste drie zit. Vier andere vrouwen haalden wel de langere lijst. Toen Roche überhaupt genomineerd werd in november noemde ze het naast een enorme steun in de rug voor haar ook een enorme steun in de rug voor het vrouwenvoetbal en in het bijzonder de competitie waarin ze speelde, de Women’s National League in Ierland.

Bovendien is haar goal ergens ook symbool voor al die geweldige goals die op velden gemaakt worden waar geen camera’s op gericht staan. De goals waarover je opschept tegenover je vrienden, die, nadat je zo kleurrijk mogelijk een verbale reconstructie hebt gegeven, reageren met: klinkt goed. Dat was ook het lot geweest van de grandioze volley van Roche, want maar weinig wedstrijden van haar voormalige club Peamount United werden gefilmd. Deze wel. Daarna ging de goal op internet een eigen leven leiden.

En het verhaal werd nog beter. Het is mede dankzij (de opnames van) haar geweldige goal, dat Roche nu speelt bij haar huidige club ASPTT Albi in Frankrijk. Nou ja, ze had in ieder geval meer interesse van clubs gewekt, zo zei ze zelf eerder.

Van Persie en James zijn de hordes

Maar ze is er nog niet. Er zijn nog twee mannen over. Mannen die elke voetballiefhebber kent, mannen naar wie elke week gevulde megastadions kijken, mannen die tientallen miljoenen kosten en miljoenen verdienen. Allereerst Robin van Persie, natuurlijk hij, maker van die feilloos bekeken snoekduik in de WK- groepswedstrijd tegen Spanje, de goal waardoor voetballiefhebbend Nederland zich de volgende dag alleen nog fluisterend verstaanbaar kon maken.

En dan is er nog die andere prachtige WK-goal, van de Colombiaanse toernooisensatie James Rodríguez in de achtste finale tegen Uruguay. Ook een volley, zuiver onderkant lat. Een kansloze keeper.

Het zijn beide goals die in eerste instantie veel meer van belang waren. De 1-1 van Nederland tegen de wereldkampioen, de 1-0 voor Colombia in de achtste finale tegen Uruguay. Belang draagt bij aan hoe een goal gewaardeerd wordt.

Maar toch, toch heeft Roche een meer dan goede kans. De Puskás Award is een publieksprijs, iedereen kan stemmen. En Roche is mateloos populair. Ze doet er zelf ook alles aan om mensen aan het stemmen te krijgen, kijk alleen maar naar haar Twitterberichten. Ook interessant:

Twitter avatar AlexStone7 Alex Stone Voting before 1st #Puskas Award deadline yesterday mirrored in http://t.co/FWJJAgQOHB SM traffic. Big Irish backing. http://t.co/f0ViJMpjEJ

Wat alleen niet helpt: er stemmen dus nog meer Colombianen dan Ieren, en dat lijkt dan weer niet in haar voordeel.

‘Stem op haar, want ze maakte de mooiste goal’

Natuurlijk zou het leuk zijn als Roche, de absolute underdog met een goal live gezien door naar verluidt zo’n negentig mensen, als vrouw op 12 januari de opvolger wordt van een voetbalgrootheid als Zlátan. Maar, zo schrijft de Ierse krant The Independent vandaag aan alle Ieren: alsjeblieft, stem nou niet om alleen die reden op de goal. Stem op de goal, omdat het de mooiste is die erbij zit.

Daar heeft de krant natuurlijk een punt. Het gaat bij de nominatie van Roche over haar verhaal en het verhaal achter de goal, maar ze maakte ook gewoon een onvoorstelbaar mooie goal. Je kunt beargumenteren dat de technische uitvoering indrukwekkender is dan bij de enigszins vergelijkbare goal van James bijvoorbeeld, zoals The Independent ook doet:

“Consider this: Roche had her back to the goal 20 yards out and the ball was fired into her from the right. Three touches later and without the ball even hitting the ground, it was nestling in the back of the net.

Roche’s first touch was as good as you will see in any game you will watch, or have watched this year, male or female.”

Roche wil natuurlijk zelf het liefst winnen, maar heeft volgens persbureau AP in alle drukte een keer tegen een Colombiaanse verslaggever gezegd dat ze vindt dat Van Persie moet winnen. Ze is fan van de goal, zo herhaalde ze ook tegenover AP, als groot Manchester United-fan. “Die goal had iets speciaals.”

Dat hoef je Nederlanders niet te vertellen.

    • Frank Huiskamp