We moeten echt bakken dit jaar

Het is december: de tijdschriften staan in het teken van eten. Wat is er zoal te koop? Een selectie van kookcolumnist Janneke Vreugdenhil.

‘Nieuwe klassiekers’, dat is de term die de meeste culinaire bladen dit jaar het liefst gebruiken voor hun gerechten. Foto David Galjaard

Weet u al wat u op tafel gaat zetten deze Kerst? Wordt het een klassieke gevulde kalkoen of ander groot gebraad? Of gaat u het dit keer eens heel anders aanpakken met, om maar eens iets hips te noemen, een Aziatisch currybuffet? Of toch maar weer gourmetten?

Het is nog vroeg, u heeft nog alle tijd om iets te verzinnen. En zoals ieder jaar bieden de culinaire bladen weer volop inspiratie.

Wat als eerste opvalt is hoe vaak het woord ‘klassiek’ valt, het liefst in combinatie met het woord ‘nieuw’, als in: ‘nieuwe klassiekers’. Ouderwets eten is moderner dan ooit. Stressvrij is ook zo’n buzzwoord. Niemand wil met een tafel vol gasten nog à la minute een saus in elkaar draaien of het vlees moeten flamberen. Een goede planning en voorbereiding zijn essentieel en daarover geven de bladen graag advies.

Als u echt van klassiek houdt, moet u trouwens bij de Koken & genieten Kerstspecial zijn. Zelden zo’n old skool kookblad gezien. De gerechten lijken, inclusief fotografie, stuk voor stuk overgenomen uit de Tip Culinair van 1983. Italiaanse salade met roomkaas, rosbief met remouladesaus, rum-chocoladetoetje, hier heeft de tijd echt stilgestaan.

Voorts is bakken helemaal de bom. Sinds zo’n anderhalf jaar woedt een ware bakrage door ons land, aangewakkerd door het megasucces van het programma Heel Holland Bakt. Nu was Kerst altijd al een moment waarop sluimerende bakkersambities wilden ontwaken, maar dit jaar kan het bijna niet op met alle homemade (nog zo’n populaire term) zoetigheden.

Voor het eerst gesignaleerd: de kerstcakepop. De kerstwattes? Tja, ik kan er ook niks aan doen. Cakepops zijn een soort lollies van tot bolletjes gerolde cake op een stokje, veelal versierd met marsepein, fondant, boter of suikerglazuur en nog een hoop ongein. Ik vond het al veruit de onbegrijpelijkste trend van 2014 en nu kwam ik ze dus in een kerstjasje tegen in een aantal bladen. Maar vooruit, ieder z’n ding.