Wallage wil een Rijksdienst Aardbevingsschade

Jacques Wallage, voorzitter van de zogenoemde ‘Dialoogtafel Groningen’, wil dat er een Rijksdienst komt die zich gaat inzetten voor het herstel van de schade die aardbevingen in het noorden van het land veroorzaken. Daarnaast moet die dienst maatregelen nemen die schade voorkomen, meldt persbureau ANP.

Stutwerk bij een woning in het Groningse Bedum, midden in het Groningse aardbevingsgebied.
Stutwerk bij een woning in het Groningse Bedum, midden in het Groningse aardbevingsgebied. Foto ANP/ Catrinus van der Veen

Jacques Wallage, voorzitter van de zogenoemde ‘Dialoogtafel Groningen’, wil dat er een Rijksdienst komt die zich gaat inzetten voor het herstel van de schade die aardbevingen in het noorden van het land veroorzaken. Daarnaast moet die dienst maatregelen nemen die schade voorkomen, meldt persbureau ANP.

Per 1 januari ligt die verantwoordelijkheid bij het Centrum voor Veilig Wonen, onder leiding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Wallage lijkt daarvan dus af te willen.

Verantwoordelijkheid verankeren

De Rijksdienst kan volgens Wallage worden opgericht naar het voorbeeld van Rijksdiensten die in het verleden in andere provincies actief waren, zoals de Rijksdiensten voor de Deltawerken en voor de IJsselmeerpolders. Volgens Wallage is de veiligheid in Groningen dan wel een zaak waarvoor de NAM aansprakelijk is, maar het Rijk verantwoordelijk. En die verantwoordelijkheid moet je volgens hem “verankeren”:

“Daarom pleiten wij voor een Rijksdienst die zich met schadeherstel en veiligheid in dit gebied bezighoudt, ook omdat het en zeer complexe materie is.”

    • Frank Huiskamp